ЗАЕС та ЮУАЕС працюють на потужності вище за номінальну

23.12.2021

 Дві атомних станції України в середу, 22 грудня, вийшли на потужність вищу за номінальну. За словами т. в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, «це абсолютний рекорд».

«Сьогодні Запорізька та Южно-Українська АЕС встановили абсолютний рекорд - вони працюють на потужності вище за номінальну. ЗАЕС на 6140 МВт і ЮУАЕС 3050 МВт", - повідомив він під час випробувального пуску 3-го гідроагрегату Ташлицької ГАЕС 22 грудня.
Нагадаємо, що можливість для ЗАЕС вийти на повну потужність відкрилася лише торік завдяки введенню в експлуатацію повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС – підстанція «Каховська».
Для роботи на потужності вище за номінальну на АЕС України реалізовувалися  програми підвищення потужності та програми підвищення ефективності енергоблоків АЕС (зокрема, Комплексна програма підвищення ефективності та надійності експлуатації енергоблоків АЕС на період 2017-2020 років, що була узгоджена Міненерговугілля у травні 2017 р. та орієнтовно оцінена у 7 млрд грн). Серед їх напрямків  - підвищення теплової потужності енергоблоків АЕС, добове регулювання потужності енергоблоків, пряме підвищення потужності реакторної установки. Також до програм входить первинне регулювання частоти й активної потужності при паралельній роботі в складі ОЕС України.
Реалізація комплексу організаційних і технічних заходів для підвищення ефективності та номінальної потужності вітчизняних енергоблоків передбачена «Енергетичною стратегією України до 2035 року» та разом з підвищенням безпеки і надійності експлуатації АЕС входить до переліку основних пріоритетів діяльності НАЕК «Енергоатом». З впровадженням заходів, передбачених програмами, НАЕК «Енергоатом» сумарно забезпечить зростання виробництва електроенергії на українських АЕС на 20%.

АЕС