Підрозділ ДНТЦ ЯРБ надасть експертний супровід визначення та прогнозування флюенсу нейтронів для продовження ресурсу енергоблока №6 ЗАЕС

20.12.2021
Експертне супроводження при нейтронно-фізичних розрахунках елементів реактора - внутрішньокорпусних пристроїв та опорних елементів – для енергоблоку №6 ЗАЕС в рамках продовження його терміну експлуатації здійснить на замовлення НАЕК «Енергоатом» відокремлений підрозділ ДНТЦ ЯРБ «Центр інновації в ядерних технологіях для безпечного майбутнього» (ВП «Центр «ІНТЕНСА»). Вартість робіт – 1,8 млн грн.
У своєму обґрунтуванні закупівлі, яке розміщено на майданчику Prozorro, НАЕК «Енергоатом» повідомляє, що обґрунтування можливості перепризначення терміну служби, включаючи визначення та прогнозування флюенсу нейтронів на внутрішньокорпусні пристрої та опорні елементи корпусів реакторів, проводиться із застосуванням верифікованих та валідованих розрахункових моделей для коду MCNPX, які є виключно у ДП  «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки».
В рамках укладеної угоди центр «ІНТЕНСА» відповідатиме за експертно-технічний супровід та попередню експертну оцінку розрахункових моделей і значень при визначенні: поля енерговиділень у вигородці реактора енергоблоку № 6 ВП ЗАЕС внаслідок взаємодії гамма-квантів та нейтронів;  флюенсу та радіаційних пошкоджень (зміщення на атом) внутрішньокорпусних пристроїв та опорних елементів реактора енергоблоку № 6 ВП ЗАЕС.
«Енергоатом» зазначає, що ДНТЦ ЯРБ має практичні навички застосування більш ніж 30 сучасних комп’ютерних розрахункових кодів для аналізу безпеки АЕС, які використовуються при проведенні державних експертиз з ядерної та радіаційної безпеки, а також створив сучасну методологічну базу проведення оцінки безпеки відповідно до стандартів та рекомендацій МАГАТЕ, WENRA.
У 2018 році нейтронно-фізичні розрахунки елементів реактора (ВКП та ОЕ) енергоблока № 5 ЗАЕС здійснював Інститут ядерних досліджень НАНУ. Роботи мали тривати рік, але термін виконання угоди був перенесений ще на півроку. Вартість робіт склала 1,298 млн грн. Нагадаємо, що ІЯД НАНУ реалізовує для «Енергоатома» програму обґрунтування довгострокової експлуатації корпусів реакторів ВВЕР-1000 за зразками-свідками, та до створення «ІНТЕНСА» виконував нейтронно-фізичні розрахунки елементів реактора для усіх блоків, де відбувалося ПТЕ.
Центр «ІНТЕНСА» створено наприкінці 2020 року на базі реорганізованої Славутицької філії ДНТЦ ЯРБ, директор - кандидат технічних наук Олексій Дибач.

Основними напрямками роботи ВП «Центр «ІНТЕНСА» є виконання технічних оцінок, а також науково-проєктних та аналітичних робіт щодо безпечного зняття з експлуатації енергоблоків АЕС, поводження з радіоактивними відходами і відпрацьованим ядерним паливом. Крім того Центр займається розробками та впровадженням технічних рішень щодо забезпечення безпеки ядерних установок, виконанням аналітичних робіт та прикладних досліджень у рамках національних та міжнародних проєктів. Підрозділу також доручений напрямок перспективних ядерних технологій та безпечного використання джерел іонізуючого випромінювання. 

АЕС