Енергоатом закупить коди Westinghouse для розрахункових обґрунтувань паливних завантажень

16.12.2021
НАЕК «Енергоатом» закупить у компанії Westinghouse комп'ютерні програми (коди), які потрібні для виконання розрахункових обґрунтувань паливних завантажень із ТВЗ-WR. Йдеться про коди для аналізу активної зони, зокрема для тепло-гідравлічних розрахунків і проєктування ТВЗ.
Відповідне рішення було опубліковано 15 грудня, вартість закупівлі – $1,5 млн.
Станом на сьогодні на шести енергоблоках ЮУ АЕС та ЗАЕС експлуатується паливо виробництва компанії Westinghouse, на наступний рік планується його впровадження і на Рівненській АЕС.
Як повідомляє НАЕК «Енергоатом» через систему Prozorro, відповідно до Контракту № 1 від 30.03.2008 та програм робіт із впровадження модернізованого ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (ТВЗ-WR) на енергоблоках АЕС України компанія Westinghouse забезпечує: виготовлення і постачання ТВЗ-WR; ліцензування ТВЗ-WR;  впровадження систем контроля для експлуатації змішаних активних зон; оснащення АЕС України необхідними програмними кодами, обладнанням тощо.
Наразі весь обсяг розрахункових обґрунтувань для палива компанії Westinghouse проводиться фахівцями ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» (ЦПАЗ НТК ЯПЦ). Водночас, НАЕК «Енергоатом» не має можливості контролю якості звітної документації на предмет відповідності встановленим нормативними документами України критеріям безпечної експлуатації паливних завантажень. Таким чином, існує необхідність проведення розрахункових обґрунтувань силами фахівців ДП «НАЕК «Енергоатом».

Проведення розрахункових обґрунтувань дозволить: забезпечити виконання функції експлуатуючої організації в частині обґрунтування безпеки експлуатації паливних завантажень (включаючи змішані паливні завантаження); розробляти звіти з аналізу безпеки, звіти з переоцінки безпеки енергоблоків на яких використовуються ТВЗ компанії Westinghouse (включаючи змішані паливні завантаження);  брати участь в розробці і/або впровадженні нових видів ТВЗ компанії Westinghouse, вдосконаленні паливних циклів реакторних установок та аналізі нових компонувань активних зон (з оцінкою економічних показників). 

Уран і паливо