Хорватський INETEC зацікавлений у залучені фахівців РАЕС до участі в інспекційних перевірках на інших АЕС

09.12.2021
Інститут ядерних технологій INETEC (Хорватія) звернувся до Рівненської АЕС із пропозицією про залучення спеціалістів станції до участі в інспекційних проєктах інституту на інших АЕС. Як повідомляється на сайті РАЕС, про це, зокрема,йшламова під час робочої зустрічі представників INETEC з фахівцями Рівненської АЕС.
Начальник Служби контролю металу (СКМ) РАЕС Олександр Соловйов зазначає, що за період експлуатації обладнання INETEC персонал СКМ добре вивчив специфіку його роботи. «Представники INETEC звернулися із пропозицією щодо залучення наших спеціалістів як механіків, так і аналітиків до їхніх інспекційних проєктів на інших АЕС. Це питання вимагає додаткового обговорення та узгодження. Також задля дотримання усіх юридичних питань персоналу необхідно пройти додаткову спеціальну підготовку для отримання відповідних сертифікатів», - пояснює фахівець РАЕС.
На станції нагадують, що співпраця РАЕС із хорватським інститутом в напрямі контролю металу обладнання триває з 2016 року. Служба контролю металу (СКМ) РАЕС успішно застосовує системи вихрострумового, ультразвукового та візуального контролю парогенераторів ПГВ-213 та ПГВ-1000, розроблені та виготовлені INETEC. «Проведення неруйнівного контролю теплообмінних труб та колекторів парогенераторів є однією з найважливіших складових забезпечення безпечної експлуатації реакторної установки енергоблоків та попередження витоку радіоактивних речовин за межі першого контуру», - зазначається у повідомленні РАЕС.
Під час зустрічі керівник відділу продажів та управління продуктами INETEC Вавроуш Матія відзначив, що вибір фахівців Рівненської АЕС для участі в інспекційних проєктах інституту обумовлений їх значним досвідом експлуатації сучасного хорватського обладнання контролю металу як на енергоблоках ВВЕР-440, так і на ВВЕР-1000.
Також у ході зустрічі було презентовано нові системи контролю металу INETEC, їхні характеристики та досвід використання на АЕС в різних країнах.
Для довідки. INETEC входить до складу світових лідерів у галузі наукових досліджень, розробки, конструювання, виготовлення систем вихрострумового, ультразвукового та неруйнівного контролю, які експлуатуються на АЕС з реакторами ВВЕР, PWR у США, Франції, Китаї, Індії, Фінляндії, Угорщині, Болгарії. Вже більше 20 років Інститут ядерних технологій є партнером НАЕК «Енергоатом» у постачанні та впровадженні сучасних рішень та систем контролю для компонентів першого контуру АЕС з реактором типу ВВЕР. Системи контролю INETEC поставлені і експлуатуються на Рівненській, Хмельницькій, Запорізькій та Южно-Українській АЕС.

Зокрема, система контролю корпусу реактора RPV-ISI-INETEC з 2009 року використовується на усіх АЕС України для контролю корпусу реактора зсередини, що є обов’язковою процедурою програми періодичної переоцінки безпеки атомного блока, яка виконується кожні 10 років.  

АЕС