Спеціальність «Атомна енергетика» у ВНЗ зберігає вищий конкурсний бал серед спеціальностей в енергетиці

08.12.2021
Спеціальність «Атомна енергетика» зберігає у профільних вищих навчальних закладах найвищий середній конкурсний бал серед інших спеціальностей в енергетиці. Про це свідчать статистичні дані з Єдиної державної електронної бази з питань освіти, отримані за підсумками цьогорічної вступної компанії.
Так цього року середній конкурсний бал для вступу на перший курс Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» за спеціальністю «Атомна енергетика» склав 159,3, тоді як за спеціальністю «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» - 149,7, «Енергетичне машинобудування» - 141,5, «Теплоенергетика» - 148,6. Гідроенергетиків у Києві не готують, а найвищий бал – у Харківському політехнічному інституті – склав 156.
InfoAtom також порівняв вступні кампанії минулих років та з’ясував, що у порівнянні з періодом 2018-2020 рр середній конкурсний бал виріс в усіх вишах (особливо суттєво – у Дніпровському «Українському державному хіміко-технологічному університеті»), окрім Одеського політехнічного інституту. 
На прохання InfoAtom в НАЕК «Енергоатом» прокоментували зростання інтересу молоді до атомної енергетики: «Атомна енергетика потребує найкращих фахівців, оскільки це не тільки високотехнологічна галузь, це передусім безпека експлуатації генеруючих потужностей. Незабаром в Україні почнуть зводити енергоблоки за технологією Westinghouse АР -1000, і галузь потребуватиме більшої кількості висококваліфікованих кадрів, для роботи на сучасному наукоємному обладнанні. Ми говоримо зараз про попит на професію, бо потужності ростуть, в країні відбувається ренесанс атомної енергетики, а значить є гарні перспективи для розвитку. Галузь забезпечує не тільки гарантоване робоче місце на АЕС, а й високі зарплати та соцпакет, і що важливо для молодої людини - можливість кар’єрного росту в майбутньому».
Нагадаємо, що «Енергоатом» і Westinghouse Electric Company підписали в листопаді поточного року контракт, в якому викладено деталі угоди з постачання реакторів Westinghouse AP1000 для Хмельницької атомної електростанції.
Цією угодою ініційовано проєктування та закупку обладнання для першої реакторної установки Westinghouse AP1000 на майданчику ХАЕС.
У серпні цього року було оголошено, що НАЕК обрала технологію Westinghouse AP1000 для своїх довгострокових цілей зі створення нових атомних потужностей в Україні. Ексклюзивна угода передбачає, що Енергоатом і Westinghouse реалізовуватимуть проєкт AP1000, щоб допомогти Україні досягнути декарбонізації та цілей енергетичної безпеки.

AP1000 – це реактор покоління III +, він має повністю пасивні системи безпеки, модульну конструкцію та здатність працювати в маневреному режимі. 

АЕС