Кропівницький «Радій» замінив слідкуючий таймер для Ontario Power Generation Inc в рамках проєкту з реверс-інжинірингу

08.12.2021
ПАТ «НВП «Радій» завершило проєкт реверс-інжинірингу для канадської компанії Ontario Power Generation Inc (OPG). Як повідомляє підприємство, спільний українсько-канадський проект проводився у два етапи та передбачав заміну слідкуючого таймера – ключового компонента, який гарантує коректність роботи цифрових керуючих комп'ютерів. Де використовуватиметься об’єкт, компанія не повідомляє.
Перший етап полягав у розробці прототипів, верифікації всіх вимог до дизайну та валідації на майданчику компанії Радій, а також підтвердження випробувань у Канаді на полігоні OPG. Другий етап – розробка та виробництво передсерійних зразків, для яких також було проведено всі кваліфікаційні та функціональні тестування, заводські приймальні та приймально-здатні випробування на місці встановлення обладнання відповідно до вимог контракту, - повідомляє компанія.
За її інформацією, роботи здійснювалися з дотриманням чинних міжнародних норм, правил і стандартів ЯРБ, а весь проект виконувався відповідно до вимог канадського ядерного стандарту N299.
«Радій» вважає, що завершення цього проекту для його компанії стало початком для планування подальшої співпраці з OPG як постачальника цифрових компонентів для систем, пов'язаних з безпекою.

Реверс-інжиніринг - це дослідження готового об'єкта з метою зрозуміти принцип роботи, змінити або відтворити його з аналогічними функціями, але без прямого копіювання. Застосовується зазвичай у разі відсутності інформації про структуру та спосіб виробництва від розробника. З одного боку, реверс-інжиніринг вирішує проблему заміни деталей. З іншого боку, результати можуть порушити права розробників відповідно до закону про авторське право та патентне законодавство. 

Компанії