«Сумське НВО» поставило на ЗАЕС унікальне устаткування для ремонту ГЦН

07.12.2021
ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» поставило на Запорізьку АЕС свердлильно-розточувальне устаткування для ремонту головних циркуляційних насосів (ГЦН), які використовуються для створення циркуляції теплоносія в першому контурі енергоблоків типу ВВЕР. Про це повідомляється в прес-релізі ЗАЕС.
Як зазначають на станції, за вимогами норм і правил ядерної безпеки, шпильки та шпилькові гнізда на ГЦН підлягають періодичному огляду та контролю. На кожному головному роз’ємі ГЦН 30 шпильок, і ремонтний персонал постійно стикається з проблемою їх видалення. «В пошуках вирішення проблеми фахівці Запорізької АЕС звернулись до ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» з пропозицією виготовити спеціальне устаткування, за допомогою якого можна було б такі шпильки висвердлювати без пошкодження роз’єму», - пояснюють на ЗАЕС.
Отримавши технічне завдання від ЗАЕС, фахівці «Сумського НВО» виготовили пристрій для видалення шпильок і відновлення різьби шпилькових гнізд головного роз’єму ГЦН. «Унікальне свердлильно-розточувальне обладнання успішно пройшло кваліфікаційні випробування на заводі, а згодом низку стендових випробувань на ЗАЕС», - уточнюється в повідомленні станції.
Заступник головного інженера ЗАЕС з ремонту Олександр Макаревич так прокоментував застосування нового обладнання: «Станок показав себе чудово, продемонструвавши високу точність. Пристрій дуже зручний, мобільний, невеликих розмірів».
Станок для видалення шпильок головного роз’єму ГЦН, поставлений на ЗАЕС, поки залишається в єдиному екземплярі. Проте, досвід його використання вже зацікавив представників Всесвітньої асоціації операторів АЕС, які перебували на ЗАЕС з партнерською перевіркою за напрямом «Технічне обслуговування і ремонт». Експерти ВАО АЕС рекомендували використовувати станок  «Сумського НВО» для ремонтних робіт на головних циркуляційних насосах інших АЕС.
Нагадаємо, у 2017 році ВП «Атомремонтсервіс» впровадив технологію та придбав обладнання чеської компанії SKODA JS a.s. для модернізації головного роз'єму ДЦН. Метою модернізації ГР ГЦН була доробка вузла ущільнення, що дозволило зменшити ймовірність виникнення протікання теплоносія першого контуру на всіх режимах експлуатації. Пілотною для використання цієї технології стала також ЗАЕС – енергоблок №3.
Для довідки. АТ «Сумське НВО» (Колишнє  «Сумське НВО ім. М.В. Фрунзе») виробляє цілу низку насосів для атомних електростанцій. Насоси підприємства працюють на АЕС України, Вірменії, Болгарії, Китаю, Індії та ін. країн.
«Сумське НВО» виготовляє живильні, конденсатні насоси першого і другого підйому, насоси підживлення першого контуру і борного регулювання, аварійні живильні, насоси систем пожежогасіння та інші. Крім того, освоєно виготовлення великих відцентрових і осьових насосів для подачі охолоджуючої технічної води.
Загальна кількість типорозмірів насосного обладнання для АЕС, яке виробляє підприємство, складає більше 90 шт.
Також «Сумське НВО» поставляє на українські АЕС запчастини для живильних насосів типу ПЕА 65-50 та ПЕА 850-65, конденсатних насосів КсВА 1000-190, КсВА 900-180, КсВА 1500-120, головних циркуляційних насосів ГЦН-195М та інших.
Виробництво насосів здійснюється в спеціалізованих цехах, в повній відповідності з вимогами правил і норм з ядерної безпеки, проходить жорсткий технічний контроль на випробувальних стендах. Загальний термін служби обладнання, що виготовляється, становить не менше 30 років.

Компанії