За програмою розвитку модульних реакторів Велика Британія зосередиться на технології високотемпературних газових реакторів

06.12.2021
У рамках Програми розвитку покращених модульних реакторів (AMR), прийнятої урядом Великої Британії, основні зусилля будуть зосереджені на технології високотемпературних газових реакторів (HTGR). Як повідомляється на сайті британського уряду, про це у своєму виступі на щорічній конференції Асоціації ядерної промисловості Великої Британії повідомив міністр енергетики Грег Хендс.
Він зазначив, що завдяки фінансуванню досліджень з британського ядерного фонду, який становить 385 мільйонів фунтів стерлінгів, Британія вже досягнула значного прогресу у виконанні планів з отримання технології покращеного модульного реактору до початку 2030-х років.
«Після оцінки переваг технології високотемпературних газових реакторів я радий оголосити сьогодні, що ми зосередимося на HTGR, як на технологічному виборі для подальшого розвитку Програми. Нашою метою є демонстрація діючого реактора HTGR на початку 2030-х років», - додав міністр енергетики Великої Британії.
Водночас він зазначив, що британський уряд продовжить підтримувати розробку всіх AMR в рамках більш широкої діяльності.
«Щоб підтримати подальші інвестиції в ядерні проєкти, ми також проводимо консультації щодо класифікації інвестицій в ядерну енергетику як «зелених інвестицій» у таксономії Великобританії, що дозволить залучити мільярди інвестицій у цей сектор», - додав Грег Хендс.
Він також зазначив, що уряд вже інвестував 210 мільйонів фунтів стерлінгів у проєкт малого модульного реактору (ММР) компанії у Rolls-Royce.
Міністр нагадав, що авіаційний двигун Merlin, розроблений компанією Rolls-Royce, допоміг врятувати вільний світ під час Другої світової війни. «Вісімдесят років потому британські ММР могли б допомогти нам зміцнити енергетичну безпеку та захистити британський народ у довгостроковій перспективі, зменшивши нашу залежність від імпорту викопного палива», - провів аналогію Грег Хендс.
Виступаючи на конференції, генеральний директор Національної ядерної лабораторії (NNL, Велика Британія) Пол Ховарт назвав заяву міністра енергетика ще одним сигналом для розвитку ядерної енергетики: «Завдяки можливості HTGR генерувати високотемпературне тепло, водень і синтетичне паливо, потенціал цієї технології для декарбонізації нашої промисловості та енергосистеми значущий». Він зазначив, що NNL активно працює над паливом, графітом і високотемпературними матеріалами, необхідними для HTGR.
Пол Ховарт уточнив, що Програма досліджень, розробки та демонстрації вдосконалених модульних реакторів, розрахована на 170 млн фунтів стерлінгів (224 млн дол.) державного фінансування з пакету розміром 385 млн фунтів стерлінгів, призначених для прискорення розробки гнучких ядерних технологій.

У ході конференції також було зазначено, що з метою збереження та подальшого розвитку великих та малих ядерних реакторів, уряд Великої Британії оголосив про виділення близько 75 мільйонів фунтів стерлінгів на збереження та розвиток можливостей виробництва ядерного палива у країні. 

Нове будівництво