ДНТЦ ЯРБ обговорив особливості обліку, розслідувань та аналізу експлуатаційних подій з німецькими колегами. Деталі не повідомляються

03.12.2021
Особливості обліку, розслідувань та аналізу експлуатаційних подій обговорили фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки з колегами з Німеччини в рамках семінару, який відбувся у листопаді в Берліні. Захід відбувся відповідно до робочої програми співпраці ДНТЦ ЯРБ і Gesellschaft für Anlagen und Reaktorsicherheit (GRS). GRS - центральна експертна організація Німеччини в галузі ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами.
Як повідомили InfoAtom у ДНТЦ ЯРБ, в рамках семінару обговорено особливості обліку та розслідування відповідно до вимог нового нормативного документу «Положення про порядку розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі АЕС» НП 306.2.235-2021, який має набути чинності з 1 січня 2022 року. «Під час розробки цього документу було враховано положення стандартів МАГАТЕ, WENRA та передовий міжнародний досвід (зокрема, досвід Німеччини)», - зазначили в ДНТЦ ЯРБ.  Також йшлося про врахування подій, пов’язаних із пожежами, відповідно до чинних нормативних вимог, включаючи джерела інформації та підходи щодо оцінки впливу на безпеку. Окрему увагу було приділено подіям на АЕС, що перебувають на етапі зняття з експлуатації та інших крім АЕС ядерних установках (незабаром до них приєднається Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива).
Отримана інформація, як зазначає ДНТЦ ЯРБ,  буде використана в рамках здійснення експертної підтримки Держатомрегулювання в реалізації наглядової та нормотворчої функцій з врахуванням власного досвіду експлуатації ядерних установок. Водночас, яка саме інформація була отримана, ДНТЦ ЯРБ не повідомляє.

Також відповідаючи на запитання InfoAtom, чим відрізняються методики обліку та розслідування, ДНТЦ ЯРБ зазначило: «Загальні підходи до обліку та розслідування експлуатаційних подій в Україні та Німеччині подібні та відповідають міжнародно прийнятим підходам, описаним у документі МАГАТЕ з врахуванням досвіду експлуатації на ядерних установках SSG 50 «Operating Experience Feedback for Nuclear Installations». Водночас, архітектура систем врахування уроків, здобутих з експлуатаційних подій, в кожній із країн має свої національні властивості». Які саме – ДНТЦ ЯРБ теж не  повідомив. 

Компанії