В рамках співпраці з норвезьким Інститутом енергетичних технологій РАЕС отримає гамма-дефектоскопи

30.11.2021
На Рівненській АЕС відбулося обговорення стану реалізації спільних з Інститутом енергетичних технологій (IFE, Норвегія) проєктів, що фінансуються Урядом Норвегії. Проєкти з підвищення рівня безпеки РАЕС, зокрема щодо обладнання з контролю металу, а також із питань кібербезпеки впроваджуються на електростанції впродовж кількох років.
Як повідомляється на сайті РАЕС, у зустрічі з фахівцями станції взяли участь представники IFE, зокрема координатор проєктів для України Ян Отто Порсмир, а також представник Шведського атестаційного центру (SQC) Хорхе Бенітез. Партнерство із скандинавськими країнами триває з 2015 року, відколи була підписана угода про співпрацю між Україною, Норвегією та Швецією в галузі ядерної безпеки та фізичного захисту українських АЕС.
За словами начальника служби контролю металу РАЕС Олександра Соловйова, зараз впроваджуються декілька проєктів, зокрема проєкт із постачання закритих або «сліпих» тест-зразків для контролю корпусу реактора.
«Тест-зразки вже виготовлені, пройшли всі випробування, як в реальних умовах, та ультразвукову перевірку, наразі триває розробка процедури їх транспортування в Україну. Для радіографічного контролю металу планується постачання гамма-дефектоскопів «Sentinel», які є сучасним обладнанням кращих світових виробників, що оновить наявні застарілі та зношені пристрої радіографічного контролю та підвищить надійність контролю й безпеку контролерів. Через специфічність та складність обладнання, постачальнику необхідно отримати низку дозволів у своїх країнах та в Україні. Ще до отримання обладнання, для фахівців РАЕС заплановане проходження навчання на заводі-виробнику. Ймовірно, це буде Чехія, де розташований один із підрозділів виробника», – повідомив Олександр Соловйов.
Під час зустрічі партнери відвідали технічний центр автоматизованих дистанційних засобів контролю металу РАЕС, який введено в експлуатацію рік тому і облаштовано за всіма сучасними вимогами. Також проведений огляд обладнання, що поставлене в 2019 році за рахунок вже реалізованого проєкту міжнародної технічної допомоги уряду Норвегії.
Т. в. о. заступника генерального директора з якості та управління РАЕС Олег Килюх, відзначив також необхідність співпраці з норвезькими колегами для покращення стану кібербезпеки на електростанції. Спільний з ІFЕ проєкт розпочато минулого року. За цей час, переважно в онлайн-форматі, було опрацьовано багато матеріалів та визначено стратегічні цілі.
«Цей візит остаточно дав нам розуміння можливих спільних розробок – це захист інформації та інформаційного «периметру» електростанції, захист та розмежування технологічної системи та системи загального користування на РАЕС. Ми очікуємо здобути як досвід європейських колег, навчання нашого персоналу, так і програмне забезпечення та необхідне обладнання. Наразі триває перший етап проєкту – ми надаємо колегам інформацію щодо наявного стану та визначаємо подальші кроки. Проте ми розуміємо, що досягнути найвищого рівня безпеки неможливо, тому процес має бути постійним, як і розвиток інформаційних технологій в сучасному світі», – наголосив Олег Килюх.

Рівненська є єдиною АЕС України, яка співпрацює зі скандинавськими країнами за програмою підвищення безпеки, тобто є пілотною у цьому напрямі. Наразі напрацьовується досвід, що стане в нагоді для решти атомних електростанцій. 

АЕС