Чотири блоки Запорізької АЕС повністю завантажені ядерним паливом Westinghouse

29.11.2021
Із виходом енергоблока №4 з планово-попереджувального ремонту (ППР) на Запорізькій АЕС завершився важливий етап повного переходу чотирьох блоків на ядерне паливо альтернативного постачальника - компанії Westinghouse. Про це повідомляється на сайті ЗАЕС.
Під час ППР активна зона блока №4 була повністю завантажена тепловиділяючими зборками виробництва Westinghouse. Раніше цього року це відбулося під час ремонтів на енергоблоках №1 та №3. А на п’ятому енергоблоці - ще в 2019 році.
Дослідна експлуатація на п’ятому блоці пройшла вдало, отже, попереду переведення в промислову. Після подання технічного рішення з пакетом обґрунтовуючих документів на розгляд Держатомрегулювання, саме схвалення регулятора поставить крапку в процесі, що триває на п’ятому блоці вже п’ять років.
«Впевнено можу сказати: дослідна експлуатація на п’ятому блоці пройшла успішно. Запорізька АЕС всі умови виконала. Повністю завантажена паливом Westinghouse активна зона енергоблока №5 експлуатувалася більше року. Приймальні випробування пройшли у вересні. Міжвідомча комісія, до складу якої увійшли фахівці ВП ЗАЕС, Енергоатома, Держатомрегулювання, ухвалила рішення про можливість переведення у промислову експлуатацію. Найближчим часом направимо Регулятору відповідне технічне рішення», - розповів начальник відділу ядерної безпеки Запорізької АЕС Дмитро Кас’яненко.
Наразі 6 з 15 енергоблоків українських АЕС повністю завантажені паливом виробництва компанії «Westinghousе» - це енергоблоки №2 та №3 ЮУАЕС, а також №1, №3, №4 і №5 ЗАЕС. Раніше енергоблоки №1, №3, №4 ЗАЕС використовували «змішані» активні зони – паливні збірки «Westinghouse» завантажувались разом з російськи паливом компанії «ТВЕЛ». Всі решта енергоблоків українських АЕС працюють на російському палеві виробництва «ТВЕЛ».
У 2021 році попередньо було заплановано постачання семи партій ТВЗ-WR (чотири партії – для ВП ЗАЕС (енергоблоки №№1, 3-5), дві – для ВП ЮУАЕС, одна – для ВП РАЕС). З 2019 року тривають роботи з підготовки до використання палива Westinghouse на енергоблоках з реактором ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Відповідний контракт між «Енергоатомом» та Westinghouse підписано у 2020 році. 
За даними Держстату, у січні-вересні 2021 р. обсяг закупівель Україною ядерного палива (неопромінених паливних елементів, твелів) у грошовому вираженні становив 259 млн 614 тис. дол. (майже в 1,9 разу більше, ніж у січні-вересні 2020 р.)., в т.ч. у РФ (АТ «ТВЕЛ») — 97 млн ​​252 тис. дол. (на 15,6% більше), у Швеції (Westinghouse Electric Sweden AB) — 162 млн 362 тис. дол. (майже у 3,1 разу більше).
Загалом у 2020 році обсяг закупівель Україною ядерного палива (неопромінених паливних елементів, твелів) у грошовому вираженні становив 212 млн 143 тис. дол (на 46,5% менше, ніж у 2019 р.), у т.ч. в РФ - 131 млн 511 тис. дол. (на 45,4% менше), у Швеції - 80 млн 632 тис. дол. (на 48,3% менше).
Докладніше з процесом впровадження ядерного палива нових модифікацій можна ознайомитись за посиланням на сайті «Енергоатома».
 

Уран і паливо