На ЧАЕС вивчали досвід бельгійської компанії Belgoprocess у сфері поводження з РАВ

29.11.2021
Фахівці бельгійської компанії Belgoprocess провели черговий навчальний семінар для спеціалістів Державного спецпідприємства «Чорнобильська АЕС» із вивчення досвіду Belgoprocess у сфері поводження з радіоактивними відходами (РАВ). Про це повідомляється на сайті ЧАЕС.
Під час семінару були представлені бельгійські методики спалювання радіоактивних відходів, газоочищення, осушування, поводження з відпрацьованими смолами, а також застосування бельгійського досвіду для оптимізації процесу поводження з РАВ на ЧАЕС. Також представники ЧАЕС та Belgoprocess підбили підсумки спільної роботи за 2020-2021 роки та обговорили плани на наступний рік.
Бельгійські експерти відвідали промисловий комплекс для поводження з твердими радіоактивними відходами ЧАЕС (далі: ПКПТРВ) — один з основних об'єктів для поводження з РАВ на території станції.
За словами Юргена Хансена, менеджера з розвитку міжнародного бізнесу компанії Belgoprocess, на їх майданчику вже багато років працює комплекс CILVA, який є дуже подібним до ПКПТРВ. Відтак, Belgoprocess і Чорнобильська АЕС мають багато подібних процесів, технологій, а разом з тим і проблем, які можна обговорити та поділитися досвідом їх вирішення.
«У майбутньому ми плануємо продовжити співпрацю над технологіями термальної обробки радіоактивних матеріалів. Зараз ЧАЕС розпочинає роботу установки спалювання радіоактивних відходів, тому ми будемо раді продовжувати приймати ваших спеціалістів в рамках нашої двосторонньої угоди на подібних установках у нас у Бельгії та в інших країнах, а також на майданчиках інших об'єктів. Ми зацікавлені у продовженні співпраці з ЧАЕС, а також сподіваємося на подальшу підтримку з боку Уряду Бельгії», — цитує прес-служба ЧАЕС  Юргена Хансена.
Заступник директора технічного із поводження з РАВ Олександр Скомарохов зазначив, що для ЧАЕС співпраця із компанією Belgoprocess є надзвичайно важливою із огляду на введення в експлуатацію ПКПТРВ. «Ми зустрічаємося на цьому шляху із викликами, які можемо успішно подолати завдяки досвіду, який має бельгійська компанія», — додав  Олександр Скомарохов.
Як нагадують у ДСП «ЧАЕС», співпраця спеціалізованого підприємства із компанією Belgoprocess розпочалася у 2016 році за підтримки Уряду Бельгії.
У рамках Меморандуму про технічне співробітництво між ЧАЕС та Belgoprocess, окрім спільних робіт над питаннями поводження з радіоактивними відходами, було проведено низку спільних проектів з управління якістю, за результатами яких:
• Проаналізовано найкращий світовий досвід та видано рекомендації стосовно методів управління ризиками та методології реалізації управління ризиками (2016 рік);
• Створено програму аналізу ризиків при поводженні з радіоактивними відходами на майданчику ЧАЕС (2017 рік);
• Надано рекомендації із методології самооцінки управління (2018 рік);

• Проведено аналіз та видано рекомендації щодо підвищення ефективності системи інформаційної безпеки ЧАЕС (2019 рік). 

РАВ і ВЯП