ДНТЦ ЯРБ завершив четвертий етап проєкту «Inventory»

22.11.2021
Завершився четвертий етап проєкту «Inventory», який реалізується ДНТЦ ЯРБ у рамках Партнерської угоди між Державною інспекцією ядерного регулювання України та Українським науково-технологічним центром за підтримки Державного департаменту США/Office of Nonproliferation and Disarmament Fund та Комісії ядерного регулювання (U.S.NRC). Про це повідомляється на сайті ДНТЦ ЯРБ.
Етап передбачав проведення позачергових фізичних інвентаризацій джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ) на підприємствах та установах, які знаходяться в зоні проведення Операції Об’єднаних сил (ООС) на територіях, підконтрольних Україні. Метою його було розширення можливостей Держатомрегулювання та вдосконалення практичних навичок у проведенні майбутніх інспекційних заходів, а також підвищення рівня безпеки використання ДІВ на згаданих територіях.
Загалом, з квітня до жовтня 2021 року фахівці ДНТЦ ЯРБ спільно з інспекторами Держатомрегулювання здійснили 8 відряджень, під час яких було проведено позапланові інвентаризації на 18 підприємствах та установах, що використовують ДІВ.
Процес перевірок включав попередню розробку робочого плану проведення інвентаризацій, який містив питання безпеки персоналу та визначення об’єму необхідних вимірювань, ознайомлення із документами щодо місця установки, використання або зберігання ДІВ безпосередньо на підприємстві. Також було проведено фізичну інвентаризацію ДІВ, задіяних у технологічних процесах або розміщених на тимчасовому зберіганні на території підприємства, яка виконувалась у супроводі відповідальних осіб з числа працівників підприємства. Результати, отримані в ході інвентаризацій, порівнювались з даними ДС «Державний регістр», актуальними на початок проведення інвентаризації.
У ході проведення інвентаризації підозрілих матеріалів або об’єктів не було виявлено, а фактична кількість ДІВ була підтверджена. Виявлені текстові та технічні помилки в облікових даних ДС «Державний регістр» було узагальнено у звіті за етапом 4 «Незаплановані перевірки у східному регіоні» та внесено до інформаційної системи «Інвентаризація джерел випромінювання та інших радіоактивних матеріалів» через спеціально розроблений в рамках цього проєкту веб-інтерфейс.
Окрім того, учасниками інвентаризацій на основі отриманого досвіду було відкориговано методику проведення фізичної інвентаризації ДІВ, а також сформовано загальні рекомендації для покращення роботи під час проведення інвентаризації в подальшому. 

РАВ і ВЯП