Сучасні технології вимірювання ксенону презентувало Шведське агентство оборонних досліджень для об’єктів ЧАЕС

18.11.2021
Сучасні технології моніторингу ізотопів ксенону та їх використання для безпеки об’єкта «Укриття» та нового безпечного конфайнмента презентовані Шведським агентством оборонних досліджень (FOI) на Чорнобильській АЕС.
Як повідомляє пресцентр ЧАЕС, Шведське агентство оборонних досліджень за підтримки шведського регулятора ініціювало проєкт, який буде реалізовуватися спільно з Інститутом проблем безпеки АЕС НАНУ (ІПБ АЕС) та ДСП ЧАЕС. Зараз проєкт знаходиться на початковій стадії.
16-17 листопада шведські фахівці презентували свою технологію, яка широко використовується для моніторингу ядерної безпеки у світі, керівництву ДСП ЧАЕС, спеціалістам із ядерної та радіаційної безпеки, інженерам, які здійснюють експлуатацію об’єкта «Укриття» та НБК. Також науковці ознайомились з умовами проведення подальших випробувань. На першому етапі буде проведено експериментальний відбір проб за спрощеною схемою, яку розробили шведські вчені.

В подальшому на основі отриманих результатів можливо встановлення стаціонарної установки. Вимірювання ксенону може стати важливим інструментом контролю стану паливовмісних матеріалів та процесів, які в них відбуваються, та сприяти підвищенню безпеки в цілому. 

АЕС