АТ «Укренергомашини» допоможе КІЕПу з проєктуванням турбінних відділень третього та четвертого енергоблоків ХАЕС

18.11.2021

 Робоча нарада за участі АТ «Київський інститут «Енергопроект» з питань проектування турбінних відділень енергоблоків 3 та 4 Хмельницької АЕС та впровадження АЕС малої потужності на базі модульних реакторів відбулася 16 листопада 2021 року в Харкові на підприємстві АТ «Українські енергетичні машини».

В ході наради розглянуті питання взаємодії між АТ «Укренергомашини» та АТ «КІЕП» щодо проектування турбінних відділень енергоблоків 3 та 4 Хмельницької АЕС, - повідомляє пресслужба УЕМ.
Фахівці АТ «КІЕП» та АТ «Укренергомашини» підтвердили технічні рішення по використанню турбін К-1100-60/1500-2 М в проекті машзалу енергоблоку № 3 Хмельницької АЕС.
«Укренергомашини» проінформувало АТ «КІЕП» про можливість роботи турбіни К-1200-5,76/25 (на базі турбіни К-1100-60-1500-2М) з реакторною установкою АР1000 компанії Westinghouse для блоку № 4 Хмельницької АЕС та розглянули розрахункову теплову схему і основні технічні характеристики турбоустановки потужністю 1200 МВт. «Укренергомашини» презентувало варіанти турбін різного конструктивного виконання для АЕС малої потужності.
Також представники АТ «КІЕП» ознайомились зі станом готовності вузлів турбіни для блоку № 3 Хмельницької АЕС.
Раніше генеральний конструктор АТ «Укренергомашини» Євген Левченко повідомив, що підприємство виконало оцінку можливостей роботи турбоустановки на базі турбіни К-1100-60/1500-2М з її модернізацією до потужності 1200 МВт в складі енергоблоку АЕС з реактором АР1000. За його словами, виконана оцінка дозволяє підтвердити можливість економічної та надійної роботи зазначеної турбоустановки на блоках з реакторною установкою АР1000. Про це вже проінформовано ДП «НАЕК «Енергоатом».
Тим часом, як стало відомо InfoAtom, 12 листопада Міністерство енергетики направило на погодження оновлений проєкт Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції», в якому зазначається: «На кожному енергоблоці розміщується реакторна установка типу «Реактор з водою під тиском» номінальною тепловою потужністю 3012 МВт». Документ направлено до Міністерств економіки, захисту довкілля та природних ресурсів, розвитку громад та територій України, фінансів, цифрової трансформації. А також до регуляторів - Державної інспекції ядерного регулювання та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Нове будівництво