EDF Energy досягла ефекту реплікації під час монтажу конструкцій на другому блоці Hinkley Point C

17.11.2021
Big Carl - найбільший кран у світі, був використаний на будівництві другого енергоблока британської АЕС Hinkley Point C для встановлення першого з трьох збірних сталевих захисних кілець, які утворюють посилений циліндр навколо ядерного реактора. Як повідомляє Незалежне агентство ядерних новин Nucnet, монтаж кілець на другому блоці було виконано через 11 місяців після аналогічної операції на першому енергоблоці Hinkley Point C.
Британський підрозділ французької державної компанії EDF - EDF Energy, що веде будівництво двох енергоблоків типу EPR на АЕС Hinkley Point C, заявив, що монтаж кілець на другому енергоблоці демонструє, як будівництво ідентичної копії першого блоку підвищує ефективність та економить час. В EDF Energy зазначають, що кільце діаметром 47 метрів і висотою 17 метрів було змонтоване на 25% швидше, ніж така ж деталь на першому енергоблоці, а для його виготовлення знадобилося на тисячі годин менше часу.
Компанія заявила, що досягнутий ефект реплікації позитивно позначиться і на будівництві ідентичного проекту - АЕС Sizewell C у Саффолку. Уряд Великої Британії нещодавно оголосив про фінансування проекту атомної електростанції Sizewell C у розмірі 1,7 млрд фунтів стерлінгів, наголосивши на необхідності якнайшвидшого прийняття програми нового будівництва енергоблоків АЕС, які прийдуть на зміну старіючим бокам, що перебувають в експлуатації. Уряд Британії також оголосив про ухвалення закону про запровадження нової моделі фінансування, відомої як модель регульованої бази активів, для нового атомного будівництва (Regulated Asset Base (RAB) model).
Довідка. Кран Big Carl має висоту 250 м і може переміщати вантажі на відстань близько 270 м. Він рухається рейковими коліями і здатний піднімати вантаж вагою понад 1000 тонн.
Два блоки EPR, що будуються на АЕС Hinkley Point C, є єдиними комерційними атомними енергоблоками, що будуються на даний момент у Великій Британії. Частка EDF у проекті становить 66,5%, а частка китайської China General Nuclear – 33,5%.
EDF повідомляла, що витрати на завершення проекту оцінюються в діапазоні від 22 до 23 млрд. фунтів стерлінгів.

Пандемія Covid-19 викликала перенесення термінів завершення будівництва АЕС Hinkley Point C, тепер початок експлуатації першого блоку очікується у червні 2026 року, тоді як раніше початок роботи станції планувався на кінець 2025 року.  

Нове будівництво