На ВРП-750 кВ РАЕС встановлено систему захисту «SERGI Transformer Protector»

16.11.2021
На ВРП-750 кВ Рівненської АЕС проведено пуско-налагоджувальні роботи із впровадження системи захисту від вибуху та пожежі шунтуючого реактора типу РОМ-110000/750 (2РШ-ЗУ ф.А) виробництва «SERGI Transformer Protector» (Франція). Як зазначає прес-центр РАЕС, система «SERGI Transformer Protector» рекомендована стандартами міжнародної некомерційної організації із забезпечення пожежної, електричної безпеки NFPA (Національної Асоціації пожежної безпеки) та призначена для безпечної експлуатації силового маслонаповненого трансформаторного обладнання. Має у своєму складі діафрагму, яка при підвищенні тиску в баку автотрансформатора до рівня, близького до критичного, розривається за кілька мілісекунд, тим самим знижуючи тиск і не даючи йому досягнути критичних значень. Одночасно в трансформатор подається азот для попередження проникнення в нього повітря і виникнення осередку загоряння.
Монтаж обладнання на шунтуючому реакторі 2РШ-ЗУ ф.А здійснювали фахівці ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» за присутності представника компанії-виробника.
SERGI Transformer Protector є пасивною механічною системою, яка активується лише при виникненні надлишкового тиску в баку шунтуючого реактора під час короткого замикання. Також при створенні певних умов, передбачених алгоритмом цієї системи, може здійснювати подачу в бак шунтуючого реактора інертного газу (азоту) для витіснення в безпечну зону всіх вибухонебезпечних газів та запобігання виникнення пожежі на обладнанні» – прокоментував заступник начальника електричного цеху РАЕС з ремонту Володимир Герчанівський.
Такі системи вже встановлені на автотрансформаторах Запорізької, Южно-Українській АЕС та на об’єктах НЕК «Укренерго».

Комплексною (зведеною) програмою з підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України передбачено оснащення аналогічними системами всіх блочних трансформаторів. У 2019 році в рамках КзПБ на енергоблоці №3 Рівненської АЕС було введено в дослідну експлуатацію систему безперервного контролю (СБК) маслонаповненого обладнання: блочного трансформатора Т-5, трансформаторів власних потреб 31Т, 32Т та резервних трансформаторів 2ТР, 3ТР. СБК силових трансформаторів включає в себе хроматологічний аналіз розчинених в трансформаторному маслі газів; вологовміст трансформаторного масла; контроль температури баків трансформатора та регулятора під напругою; контроль діелектричних (ізоляційних) властивостей високовольтних вводів та контроль стану систем охолодження. Впровадження обладнання системи безперервного контролю силових трансформаторів головної схеми видачі потужності дозволяє зменшити ризики відмов обладнання внаслідок швидкоплинних процесів та підвищити надійність енергоблока №3 РАЕС. 

АЕС