Байден підписав інфраструктурний план, який надає атомній енергетиці США 8,5 млрд дол.

16.11.2021
Президент США Джо Байден підписав двопартійний інфраструктурний план, який передбачає виділення 8,5 млрд дол. на продовження експлуатації енергоблоків діючих атомних електростанцій США та розробку нових ядерних реакторів. Підписання документу відбулось 15 листопада. Загалом інфраструктурний план, ухвалений у Сенаті США голосами представників Демократичної та Республіканської партій, передбачає виділення 1 трлн дол. на інфраструктурні проєкти протягом наступних 5 років.
Згідно з планом, Міністерство енергетики США отримає 62 мільярди доларів для реалізації проектів в енергетичній сфері.
«6 мільярдів доларів буде виділено на кредитну програму, покликану запобігти передчасному виведенню з експлуатації існуючих атомних електростанцій з нульовим викидом вуглецю, що допоможе зберегти тисячі робочих місць, які добре оплачуються, по всій країні. Програма буде доступна для енергоблоків АЕС, які інакше були б виведені з експлуатації», – пояснюється на сайті Міністерства енергетики США.
За даними Міненерго США, 2,5 млрд дол. буде спрямовано на розробку двох проєктів удосконалених ядерних реакторів.
Пакет на суму 1 трлн дол. став результатом тривалих переговорів між Білим домом та законодавцями від обох партій. Ініціатива, яка передбачає найбільші за кілька десятиліть інвестиції у модернізацію інфраструктури, отримала широку підтримку американської громадськості.
Нагадаємо, що США посідають перше місце у світі за кількістю ядерних реакторів – станом на листопад 2021 року в країні експлуатуються 93 атомні енергоблоки сумарною потужністю 95,5 ГВт, які виробляють 19,7% електроенергії в країні.
Найстаріша АЕС у США – Nine Mile Point-1 знаходиться в експлуатації з 1969 року. Загалом близько 40 атомних енергоблоків у США, підключених до енергосистеми у 1970-і роки, залишаються в експлуатації.

АЕС