Підготовлено до видання учбовий посібник «Спектрометрія іонізуючих випромінювань»

11.11.2021
Фахівцями Науково-виробничого підприємства «Атомкомплексприлад» та Інститутом проблем безпеки АЕС НАН України підготовлено до видання учбовий посібник «Спектрометрія іонізуючих випромінювань».
Як повідомляє Українське ядерне товариство, у посібнику розкриваються основні поняття цього напряму ядерної фізики, який вивчає вимірювання та аналіз енергетичних спектрів ядерних випромінювань, а також розглядаються вимірювальні прилади, що застосовуються для спектрометрії іонізуючих випромінювань, їхня будова, принципи роботи, методичне забезпечення, а також їх використання в науковій сфері та практичній діяльності.
Книга буде не лише корисною для студентів закладів вищої освіти атомного спрямування та фахівців, які працюють у ядерній галузі, але й цікавою для широкого кола читачів. Адже з розвитком ядерного приладобудування спектрометрія іонізуючих випромінювань знаходить все більш широке застосування не лише у науковій, а й у практичній діяльності.
Зокрема, за виміряним енергетичним спектром ідентифікують радіонуклідний склад та визначають активність кожного нукліду або його відносний вміст у пробах об'єктів навколишнього середовища, харчових продуктів, будівельних матеріалів. З великим успіхом спектрометрія іонізуючих випромінювань застосовується в ядерній геології та геофізиці для виявлення та аналізу корисних копалин, що містять природні радіоактивні елементи (торій, радій, уран, калій).
Методи спектрометрії широко застосовують для елементного аналізу речовини (флуоресцентний аналіз), контролю за накопиченням і переміщенням радіоактивних матеріалів, що діляться, кількісного визначення забруднення техногенними радіонуклідами ґрунту та повітря.
В атомній енергетиці спектрометрія іонізуючих випромінювань застосовується для контролю глибини вигоряння ядерного палива та контролю над технологічними процесами.

Ознайомитися з посібником можна за посиланням.  

Компанії