Фахівці ДНТЦ ЯРБ провели навчання з використання розрахункового коду MELCOR

10.11.2021
Фахівці ДНТЦ ЯРБ Юрій Воробйов та Олександр Коцуба провели в Одесі навчальний курс для персоналу НАЕК «Енергоатом» та представників усіх українських АЕС щодо використання розрахункового коду MELCOR для аналізу безпеки АЕС. Про це повідомляється в прес-релізі ДНТЦ ЯРБ.
ДНТЦ ЯРБ застосовує комп’ютерний код MELCOR у низці міжнародних дослідницьких проєктів, а також у межах своєї експертної діяльності для перевірочних розрахунків теплогідравлічних процесів у реакторних установках, басейнах витримки та гермооб’ємах. Призначення MELCOR – моделювання всього спектра явищ, що супроводжують перебіг важких аварій на АЕС з легководними реакторами від моменту виникнення вихідної події до досягнення кінцевого стану. Як зазначають фахівці ДНТЦ ЯРБ, універсальність коду полягає в тому, що він дозволяє одночасно моделювати низку специфічних процесів для важких аварій. Серед них, зокрема, деградація активної зони, перенесення і поведінка радіонуклідів, утворення, поширення і горіння водню, процеси в бетонній шахті реактора тощо.
Навчальний курс тривав 5 днів та був розподілений на лекційний блок та блок практичних занять з використання розрахункового коду MELCOR.
Лекційні заняття охоплювали такі теми, як огляд нормативних документів України щодо аналізу важких аварій на АЕС, загальний опис важких аварій на АЕС світу, експериментальні дослідження специфічних феноменів, які відбуваються при важких аваріях в реакторних установках та басейнах витримки АЕС. Також на лекціях розглянули використання окремих пакетів коду MELCOR для моделювання важких аварій в реакторній установці та басейнах витримки АЕС, особливості конвертації розрахункових моделей версій коду MELCOR 1.8.5 у оновлені/актуальні версії коду 2.1/2.2, а також особливості застосування коду MELCOR для обґрунтування протиаварійної документації тощо.
За результатами навчання слухачі курсу отримали сертифікати ДНТЦ ЯРБ.
Розрахунковий код MELCOR розроблений Sandia National Laboratories (SNL, США) - однією з трьох національних науково-дослідних лабораторій з ядерної безпеки у США.

АЕС