РАЕС провела успішні випробування з впровадження технології «Holtec International»

08.11.2021
На третьому енергоблоці РАЕС в центральному залі реакторного відділення проведено випробування основної та дублюючої траверс контейнера HI-TRAC за допомогою крана кругової дії у гнізді універсальному. Випробування, які відбулися згідно з графіком ремонту РАЕС-3 6 листопада, необхідні для підготовки до вивезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) за технологією Holtec International до Централізованого сховища ВЯП.
За словами тво президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, «Енергоатом спільно із Holtec International завершують підготовку необхідного обладнання й інфраструктури для вивантаження та подальшого транспортування ВЯП на Централізоване сховище у Зоні відчуження, яке вже готове до приймання першої партії саме із 3-го блоку РАЕС».
Як повідомив головний інженер енергоремонтного підрозділу РАЕС Олег Халандач, «випробування проводилися з метою перевірки габаритних розмірів обладнання при виконанні транспортно-технологічних операцій із контейнером HI-TRAC у гніздо універсальне за допомогою основної та додаткової підвісок крана кругової дії вантажопідйомністю 320/160+2*70 тонна-сил. Роботи виконували працівники ВП «Атомпроектінжиніринг» та ВП «Атомремонтсервіс» за участю персоналу енергоремонтного підрозділу Рівненської АЕС».
За інформацією прес-центру РАЕС, постачальник обладнання для модернізації крана – італійська компанія «Diakont S.R.L.». Генеральний підрядник – ТзОВ «Західелектромонтаж» (м. Луцьк). Обладнання кранів кругової дії використовується в центральних залах реакторних відділень блоків АЕС.
«Результат досягнутий за рахунок того, що на РАЕС було модернізовано кран з метою синхронізації роботи підйомів, а також модифіковано захисний кожух крюків резервного підйому крану», - прокоментували InfoAtom фахівці «Атомпроєктінжинірінга». 
«Енергоатом» також повідомив, що найближчим часом подібні випробування проводитимуться на Хмельницькій та Южно-Українській атомних електростанціях, наступний крок – отримання відповідної ліцензії Держатомрегулювання на весь комплекс робіт, а вивіз відпрацьованого ядерного палива відбудеться за графіком протягом найближчих місяців.

Днями заступник голови «Атомпроєктінжинірінга» Володимир Холоша повідомив ЗМІ, що ВЯП з РАЕС прибуде на ЦСВЯП вже наприкінці січня. 

РАВ і ВЯП