На РАЕС вивчали організацію управління старінням тепломеханічного обладнання за стандартами МАГАТЕ

07.11.2021
На Рівненській АЕС у форматі місії підтримки відбувся національний семінар МАГАТЕ з вивчення організації управління старінням тепломеханічного обладнання АЕС за методологією SALTO. Як повідомляє прес-центр РАЕС, участь у семінарі взяли відповідальний співпрацівник МАГАТЕ Мартін Марчена, керівник проєкту ASN Рейчел Воше, експерт АЕС Атуча (Аргентина) Себастьян Сірас. Україну представили фахівці РАЕС, ЮУАЕС та дирекції Енергоатома.
Програма заходу містила презентації учасників та обмін досвідом у напрямі управління старінням обладнання та довготривалої експлуатації. Мартін Марчена ознайомив з відповідними стандартами МАГАТЕ, особливостями методології SALTO, її основними відомостями та базою даних. Рейчел Воше описала заходи з управління старінням обладнання у Франції, а Себастьян Сірас представив досвід Аргентини у цьому напрямі.
Спеціалісти Рівненської АЕС презентували свої напрацювання, відзначивши, що роботи з забезпечення довготривалої експлуатації зумовлені прагненням України до енергетичної незалежності та стабільної роботи об’єктів ядерної енергетики й базуються на національних документах – Стратегії енергетичного розвитку, якою визначено пріоритетний розвиток атомної енергетики. Усі документи враховують міжнародний досвід. Роботи з продовження термінів експлуатації енергоблоків проводяться на Рівненській АЕС з 2005 року та містять організаційно-технічні або інженерні заходи та заходи з підвищення рівня безпеки. Успішність роботи рівненських атомників за цим напрямом дозволила продовжити експлуатацію енергоблоків №№1, 2, 3 РАЕС на 20 років.
Робота семінару була зосереджена на обговоренні заходів та документації з управління старінням тепломеханічного обладнання, зокрема стосувалася визначення обсягів, аналізу старіння, елементів, що визначають термін експлуатації, огляду управління старінням.
Як підкреслив начальник відділу продовження термінів експлуатації РАЕС Микола Парфьонов, Рівненська АЕС першою пройшла процедуру продовження термінів експлуатації енергоблоків в Україні. «Для нас є важливою міжнародна оцінка наших дій і саме SALTO визначає відповідність вимогам МАГАТЕ діяльності щодо управління старінням та довгострокової експлуатації. Тому експертами місії увага приділялася результатам оцінки технічного стану обладнання та програмам управління старінням, які розроблені нашими спеціалістами. До речі, програма управління моральним старінням була вперше в Україні розроблена на РАЕС. У межах обговорення маємо схвальні відгуки про свою роботу, але, сподіваюся, ми отримаємо й рекомендації для поліпшення діяльності, які неодмінно впровадимо у роботу», – відзначив Микола Парфьонов.
За словами начальника служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації ЮУАЕС Бориса Мікіткова, саме за програмою SALTO у березні наступного року на ЮУАЕС планується перевірка МАГАТЕ. «Ми пройшли попередню місію 2018 року. Маю надію, що пандемія не завадить провести цю перевірку наступного року. Ми з цікавістю обговорили питання, актуальні для нашої станції. Для нас корисними стали напрацювання РАЕС, тут колеги мають величезний досвід. На кожному майданчику є свої особливості, переконаний, що наші рішення у цьому напрямі також стануть у нагоді іншим АЕС», – зауважив Борис Мікітков.

За підсумками місії підготовлено звіт із рекомендаціями. Як підкреслив представник МАГАТЕ Мартін Марчена, основна мета заходу – надати дієвий інструмент для використання у подальшому. 

АЕС