На енергоблоці №1 ХАЕС повністю оновлено систему управління технологічними процесами

05.11.2021
На першому енергоблоці Хмельницької АЕС замінено всю систему управління технологічними процесами. Про це повідомляється на сайті ХАЕС.
«У рамках продовження експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС, впроваджено велику кількість заходів, направлених на підвищення рівня безпеки. Починаючи із 2018 року і до нинішнього часу на ХАЕС було замінено всю систему управління технологічними процесами на першому енергоблоці, яка морально та фізично застаріла. Частинами поетапно міняли канали керуючої системи безпеки, системи управління реакторного та турбінного відділень» - розповідає заступник начальника цеху теплової автоматики і вимірів (ЦТАВ) з ремонту Олександр Кравченко. 
Для впровадження цих заходів ДП «НАЕК «Енергоатом» були проведені тендерні процедури, перемогу в яких отримав український виробник сучасного обладнання систем управління для енергоблоків науково-виробниче підприємство «Радій».
Зазначимо, що в рамках виконання заходів Комплексної зведеної програми підвищення безпеки АЕС України (КзППБ), більше 90% проєктів реконструкції програмно-технічних комплексів, автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУТП), систем діагностики реалізовано на обладнанні українських виробників: ПАТ СНВО «Імпульс», ПАТ НВО «Радій», СП «Вестрон» та інших.
Згідно із повідомленням ХАЕС, наразі на першому енергоблоці станції встановлені програмно-технічні комплекси, які забезпечують отримання діагностичної інформації про стан технологічних параметрів, положення і режимів роботи виконавчих механізмів. Покращено систему інтерфейсів «людина-машина», яка дозволяє відслідковувати перехідні процеси, видавати сповіщення про відхилення від стану нормальної експлуатації і попереджати оперативний персонал блочного щита управління енергоблока, на що потрібно звернути увагу. 
Монтаж нового обладнання виконували місцеві підрядники – ТОВ «Атоммонтажсервіс» та колективне виробниче підприємство монтажне управління (КВП МУ-13), контролювали цей процес спеціалісти ЦТАВ та ЕЦ, шеф-монтаж здійснював постачальник обладнання – підприємство «Радій».
Нагадаємо, що у рамках реалізації КзППБ у 2020 році на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС було виконано модернізацію систем контролю та управління нормальної експлуатації турбінного та реакторного відділень. Встановлено програмно-технічні комплекси (ПТК) контрольно-вимірювальних приладів розробки та виробництва СНВО «Імпульс». 

АЕС