Net Zero World Initiative: Яку допомогу отримає Україна від США для розвитку інфраструктури з нульовими викидами

05.11.2021
На кліматичному саміті Глазго Сполучені Штати Америки анонсували свою нову Ініціативу Net Zero World, яка спрямована на прискорення декарбонізації глобальної енергетичної системи. Першими до неї приєдналися Україна, Аргентина, Чилі, Єгипет, Індонезія та Нігерія. Список учасників зростатиме.
Net Zero World є флагманською програмою DOE на підтримку партнерства Build Back Better World, оголошеного президентом Джоном Байденом та країнами Великої сімки для задоволення потреб в інфраструктурі з екологічно чистими технологіями в країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Ініціатива спрямована на вирішення проблем у ЖКГ, промисловості, електроенергетиці, транспорті та сільському господарстві за рахунок впровадження передових методів регулювання, стандартів та фінансових рішень для скорочень викидів.
Як повідомляє Департамент енергетики США (DOE), ініціатива стане новим партнерством між країнами, які працюють над реалізацією своїх кліматичних амбіцій та прискоренням переходу до нетто-нульових, стійких та інклюзивних енергетичних систем. За допомогою Net Zero World, очолюваного DOE в рамках ініціативи Build Back Better World, ці країни працюватимуть з урядом та національними лабораторіями США над створенням та імплементацією спеціалізованих, дієвих технологій нульових викидів у дорожні картки та інвестиційні стратегії.
Уряд США також співпрацюватиме з низкою дослідницьких центрів, підприємств, університетів та благодійних організацій, включаючи Breakthrough Energy, Глобальний енергетичний альянс для людей і планети.
Що дає це приєднання для України?
Ініціатива забезпечить можливість швидко досягти декарбонізації на рівні енергосистеми на національному та субнаціональному рівнях за рахунок цілісних дорожніх карт з нульовим рівнем, інвестиційних планів та підтримки реалізації.
А також стимулюватиме справедливе та інклюзивне економічне зростання за рахунок збільшення інвестицій приватного сектору, розгортання, створення робочих місць та навчання відповідно до національних амбіцій.
«З Net Zero World наші країни-партнери будуть використовувати можливості та досвід національних лабораторій, федеральних агентств, аналітичних центрів, підприємств та університетів для розробки реальних проектів у галузі чистої енергії, які задовольняють їхні потреби в енергії», - заявила глава DOE Дженніфер М. Гранхольм.
У рамках цієї ініціативи Міністерство енергетики мобілізуватиме новітні технології та досвід світового рівня своїх національних лабораторій, щоб допомогти країнам-партнерам. Ініціатива працюватиме з партнерами над розробкою дорожніх карт для конкретних країн з детальним описом наскрізних стратегій планування та впровадження, необхідних на національному, регіональному та місцевому рівнях. Наприклад, буде підтримувати розробку міжгалузевих портфелів проектів та планів модернізації інфраструктури для партнерства із приватним сектором. Ініціатива також надаватиме підтримку у реалізації програм розвитку трудових ресурсів з особливим упором на ґендерну рівність та включення недостатньо представлених груп.
Отже, приєднавшись до ініціативи Net Zero World Initiative, країни-учасники матимуть доступ до:
• експертної технічної допомоги, інвестицій від уряду США, доступу до національних лабораторій Міністерства енергетики США;
• фінансову підтримку технічних інститутів у країні (для партнерів із країн);
• широкій співпраці при розробці технічних та інвестиційних планів, а також підтримці у розробці та запровадженні пілотних проектів у рамках модернізації інфраструктури; інвестиційне партнерство
Що мають зробити країни-учасниці?
До 2022 року: підготувати технічні, ринкові та інвестиційні плани для споживання енергії з нульовими викидами та реалізувати короткострокові можливості.
До 2023 року: реалізувати ключові стратегії та програми для досягнення нульового переходу.
До 2024 року: мобілізувати щонайменше 10 мільярдів доларів на інфраструктуру чистої енергії та інвестиції у проекти.
До 2025 року: створити нові робочі місця у сфері екологічно чистої енергії, з яких щонайменше 50% займуть жінки, а 40% будуть приносити користь малозабезпеченим спільнотам.
Як США допомагатиме учасникам ініціативи?
Структури США, що беруть участь у Net Zero World, включаючи Державний департамент США, надаватимуть доступ до експертних знань та фінансування в галузі енергетики та кліматичної дипломатії. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) забезпечуватиме інтеграцію проектів розвитку в рамках ініціативи з іншими напрямками своєї допомоги. Агентство США з торгівлі та розвитку фінансуватиме розробку проектів, пов'язаних із кліматом, та діяльність з налагодження партнерських відносин. Корпорація фінансування розвитку надаватиме інвестиції та допомогу у партнерстві з бізнесом.

Докладніше про нові можливості – у відео Ініціативи.

 

Нове будівництво