США виділять 6 країнам 25 млн дол. на підтримку доступу до чистої ядерної енергії. Україна в їх числі

04.11.2021
3 листопада на конференції ООН зі зміни клімату заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями та міжнародною безпекою Бонні Дженкінс оголосила, що Сполучені Штати беруть на себе зобов'язання виділити 25 мільйонів доларів на підтримку розширення доступу до чистої ядерної енергії.
Як повідомляється в прес-релізі Державного департаменту США, зобов'язання, які також отримали назву «Пакет ядерного майбутнього», відображають зусилля уряду США та включають поточні програми та проєкти за наступними напрямами:
• просування великомасштабного, чистого та сучасного виробництва ядерної енергії;
• демонстрацію потенціалу ядерного водню для переходу до чистої енергії;
• просування інноваційних та безпечних ядерних технологій, таких як малі модульні реактори.
У рамках «Пакету ядерне майбутнє» Сполучені Штати раді співпрацювати з Польщею, Кенією, Україною, Бразилією, Румунією, Індонезією та іншими країнами для підтримки прогресу у досягненні їх цілей у галузі ядерної енергетики. «Зусилля включають нарощування потенціалу, обладнання, техніко-економічні обґрунтування та дослідження розміщення, демонстраційні проєкти, ознайомчі поїздки, відвідування об'єктів, технічну співпрацю та багато іншого», – уточнюється у прес-релізі.
Згідно з документом, США також виступають з ініціативою «Основна інфраструктура для відповідального використання технології малих модульних реакторів» (FIRST). «Предбачено державно-приватну програму США з малих модульних реакторів (ММР) та серію семінарів за стандартами та правилами для ММР та вдосконалених реакторів. Ці програми призначені для підтримки ключових кроків, необхідних для безпечного, надійного та відповідального розгортання нових ядерних технологій», - зазначають у Держдепартаменті США.

У прес-релізі також наголошується, що «Пакет ядерне майбутнє» свідчить про прихильність Сполучених Штатів до інновацій у галузі енергетики та ядерних технологій як важливого компонента досягнення глобальних цілей у протидії кліматичним змінам. Крім Державного департаменту, участь у виконання заходів «Пакету ядерне майбутнє» візьме Агентство США з торгівлі та розвитку, а також Міністерство енергетики США. 

Нове будівництво