На ЧАЕС відбулись «польові» випробування корейських технологій поводження з радіоактивними матеріалами

03.11.2021
З 25 жовтня по 2 листопада Чорнобильську АЕС відвідали експерти Корейського науково-дослідного інституту атомної енергії (KAERI). Метою їх візиту стала участь у випробуваннях корейських пілотних технологій поводження з радіоактивними матеріалами.
Як повідомляється на сайті Державного спеціалізованого підприємства «ЧАЕС», випробування проводились за двома технологіями: поводження із радіоактивним графітом та видалення трансуранових елементів за допомогою відібраних зразків. Здійснювали випробування працівники вимірювальної водно-хімічної лабораторії ЧАЕС.
«KAERI та ЧАЕС мають спільний інтерес у знятті блоків з експлуатації та поводженні з РАВ, тож у майбутньому ми сподіваємося продовжити розвивати наші технології та досягти їх успішної комерціалізації», — наголосив проєктний менеджер програми поводження з радіоактивними відходами KAERI Кунйонг Лі.
Нагадаємо, що у 2014 році Корея прийняла рішення про зупинку власних АЕС, у яких спливає термін експлуатації, і розробку програми підготовки технологій зняття атомних станцій з експлуатації. У жовтні 2020 року було підписано угоду про співпрацю між ЧАЕС та KAERI. У рамках угоди ЧАЕС надала можливість використовувати особливості свого промислового майданчика для випробування корейських технологій поводження з радіоактивними матеріалами.

Довідково: KAERI (Korea Atomic Energy Research Institute) був створений в 1959 році як єдиний професійний науково-дослідний інститут ядерної енергетики Південної Кореї. 

Зняття з експлуатації