Франко-польська співпраця в атомній енергетиці залишить Німеччину наодинці з її енергетичним переходом - Die Welt

03.11.2021
Польща, основу електроенергетики якої складають вугільні теплоелектростанції, прагне розвивати атомну енергетику, щоб досягти європейських цілей у сфері декарбонізації економіки. Франція, як провідна європейська країна у сфері атомної енергетики, зацікавлена ​​допомогти Польщі реалізувати її плани, взявши участь у контрактах на мільярди євро. Про це пише німецьке видання Die Welt у статті "Нова ядерна вісь відтісняє Німеччину".
«Нова ядерна вісь також може перевернути кліматичну політику ЄС. Тоді Німеччині буде самотньо з її енергетичним переходом», - наголошується у тексті статті.
Die Welt нагадує, що 15 жовтня голова французького енергетичного концерну EDF Жан-Бернар Леві був прийнятий у Варшаві прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким.
У статті наголошується, що хоча на цю зустріч ніхто не звернув уваги, вона може стати вирішальним фактором для досягнення мети ЄС – кліматично-нейтральної економіки до 2050 року.
«Французький гість зробив пропозицію главі уряду Польщі побудувати атомні електростанції у Польщі. Польські урядові кола заявляють, що до цієї пропозиції у Варшаві ставляться дуже серйозно, і Франція вийшла на лідируючі позиції у перегонах за перемогу», - пише «Die Welt».
Видання уточнює, що східний сусід Німеччини багато років цікавився ядерною енергетикою: «В останні місяці це бажання перетворилося на конкретний проєкт. Причина – необхідність значного скорочення викидів вуглекислого газу найближчими роками».
За даними німецької газети, обсяг інвестицій у будівництво польських АЕС становитиме 25 мільярдів євро, а перша електростанція може бути введена в експлуатацію у 2033 році – за допомогою Франції.
«Великі сусіди Німеччини – Франція, яка експлуатує 56 атомних енергоблоків, та Польща – будуть впливовим дуетом у питаннях європейської енергетики в майбутньому. Німеччині, яка відмовляється від вугільної та атомної енергетики, доведеться просувати свої інтереси в ЄС разом із дрібнішими партнерами, такими як Австрія», - прогнозує Die Welt.
На думку газети, для французів угода з Варшавою була б «подвійно вигідною ситуацією. Йдеться не лише про надзвичайно прибутковий контракт для державної компанії EDF. Що ще важливіше, завдяки Польщі Париж отримає союзника у своїх лобістських зусиллях у Брюсселі».
Газета зазначає, що з кінця 2019 року французи шукають соратників, щоб оголосити ядерну енергію рятівником клімату: «Якщо ЄС класифікує ядерну енергію як «зелену», це більше ніж просто схвалення. Розробка міні реакторів, також відомих як SMR (малі модульні реактори), яку президент Еммануель Макрон рекламує як нове відкриття ядерної енергії, може отримати співфінансування за рахунок гранту в рамках Green Deal».
На думку Die Welt, для Варшави політична складова франко-польської ядерної осі також має вирішальне значення. «Варшава розраховує на нейтральну позицію Франції у суперечці про верховенство закону», - сказав в інтерв'ю газеті Якуб Вех, польський експерт з атомної енергії та заступник головного редактора спеціалізованого журналу «Енергетика24». За його словами, той факт, що Макрон наразі утримується від критики уряду Польщі, можна розглядати як першу ознаку цього.
У статті також підкреслюється, що донедавна повідомлялося про значний інтерес США до участі у будівництві атомних енергоблоків у Польщі. «Однак у лютому Макрон особисто сприяв залученню французької ядерної промисловості до планів Польщі щодо будівництва АЕС, а в липні 2021 року EDF відкрила офіс у Варшаві. Французький уряд навіть призначив повноважного представника з ядерної співпраці з Польщею», - уточнюється у статті.
У той же час, нагадує Die Welt, уряд Польщі висловив розчарування у зв'язку з тим, що президент США Джо Байден відсторонився від суперечки навколо газопроводу «Північний потік-2»: «Варшава є одним із найзапекліших критиків німецько-російського проєкту, вбачаючи в ньому загрозу для енергетичної безпеки Європи».

Газета також зазначає, що Париж навряд чи погодиться на співпрацю з Вашингтоном щодо будівництва АЕС у Польщі з огляду на недавній скандал навколо будівництва підводних човнів для Австралії, коли США відсунули Францію від багатомільярдного контракту. 

Нове будівництво