Стартував завершальний етап гарячих випробувань на промисловому комплексі з поводження з твердими радіоактивними відходами ЧАЕС

30.10.2021
26 жовтня розпочато третій, завершальний етап «гарячих» випробувань на промисловому комплексі з поводження з твердими радіоактивними відходами. Про це повідомила прес-служба ЧАЕС.
Комплекс призначений для приймання, переробки та/або захоронення твердих радіоактивних відходів, накопичених за час експлуатації і тих, що утворились в процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних радіоактивних відходів об'єкта «Укриття».
«Це дуже важлива подія. Останній «довгобуд» на майданчику Чорнобильської АЕС нарешті рухається до свого завершення. Відтепер ми будемо повноцінно працювати в усіх напрямках: і з паливом, і з рідкими відходами, і з твердими відходами», — підсумував початок випробувань тимчасово виконуючий обов'язки генерального директора ДСП ЧАЕС Валерій Сейда.
За попередніми підрахунками, прогнозований обсяг радіоактивних відходів при знятті з експлуатації енергоблоків ЧАЕС та перетворенні об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему складає близько 180 тис. м3, що за обсягом приблизно дорівнює 70 «олімпійським» басейнам. Частка твердих РАВ — близько 140 тис. м3.
Перед початком «гарячих» випробувань у вересні 2021 року об'єкт пройшов інспекційне обстеження Державної інспекції ядерного регулювання України.
«Інспектори переконалися, що об'єкт має достатню кількість працівників для проведення діяльності з переробки та зберігання радіоактивних відходів, і ці працівники володіють необхідними навичками роботи з обладнанням. Обладнання, що бере участь у технологічному процесі з переробки та зберігання радіоактивних відходів, також відповідає всім вимогам», — прокоментував перебіг інспекції заступник начальника цеху поводження з радіоактивними відходами Ілля Шумков.

Нагадаємо, проектування та будівництво промислового комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами фінансується Європейською Комісією та Україною. У комплексі об'єднані чотири об'єкти по поводженню з твердими радіоактивними відходами, замкнуті в єдиний технологічний цикл. Це – тимчасове сховище низько і середньоактивних довгоіснуючих відходів і високоактивних відходів (НСА-ДІВ і ВАВ) у будівлі сховища рідких і твердих відходів (СРТВ), яке введено у експлуатацію у 2010 році.  Установка з вилучення твердих радіоактивних відходів всіх категорій із існуючого сховища твердих радіоактивних відходів. Її продуктивність — вилучення 3 м³ радіоактивних відходів на день; термін служби — 30 років. Завод по сортуванню твердих радіоактивних відходів всіх категорій та переробки низько- та середньоактивних відходів.  Продуктивність заводу — 20 м³ необроблених РАВ на день, установки спалювання — 50 кг/год твердих РАВ і 10 кг/год рідких РАВ, установки цементування — 10 м³ на день, установки пакування низько- та середньоактивних довгоіснуючих та високоактивних відходів  — 1,5 м³ на день; місткість тимчасового сховища НСА-ДІВ та ВАВ — 3500 м³, термін служби — 30 років. Спеціально обладнане приповерхневе сховище НСА короткоіснуючих відходів. Місткість — 55 000 м³ упаковок з відходами. Термін експлуатації обладнання на етапі заповнення — 30 років. Термін державного контролю законсервованого сховища — 300 років. 

РАВ і ВЯП