Україна взяла участь у тренуванні МАГАТЕ з перевірки міжнародних механізмів реагування на ядерні аварії

29.10.2021
26-27 жовтня 2021 року Держатомрегулюванням, у взаємодії з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Центром прогнозування наслідків радіаційних аварій УкрГМЦ, ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергатом» та за експертної підтримки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, забезпечено участь України у  міжнародному  тренуванні  ConvEx-3-2021. Про це повідомляється на сайті Держатомрегулювання.  
Тренування ConvEx-3-2021 проводилось Центром з інцидентів та аварійних ситуацій Міжнародного агентства з ядерної енергії за участю 76 країн-членів МАГАТЕ, 12 міжнародних організацій, 92 інших організації та 111 лабораторій.
У ході тренування, за умовним сценарієм (на прикладі АЕС Барака, Об’єднані Арабські Емірати), у режимі реально часу протягом 36 годин через спеціальну систему USIE, відпрацьовувались вправи, включно із запитами про надання допомоги у рамках Конвенції про допомогу у разі ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації, та порядки реагування на міжнародному і національному рівнях.
Такі широкомасштабні тренування проводяться кожні три-п’ять років для перевірки існуючих механізмів реагування на надзвичайні ситуації на національному та міжнародному рівнях, їх вдосконалення, тестування механізмів оперативного зв´язку між Центром з інцидентів та аварійних ситуацій МАГАТЕ та національними компетентними органами країн-членів МАГАТЕ.
Під час ConvEx-3 кожна країна перевіряла свої можливості проведення оцінки та прогнозування розвитку ситуації, взаємодії з питань надання міжнародної допомоги та оперативної взаємодії з населенням та засобами масової інформації.
Імітація взаємодії у соціальних мережах Twitter та Facebook під час надзвичайної ситуації,  швидке реагування на хвилюючі питання населення та надання громадянам інструкцій органами влади щодо плану дій, відбувалися у новому інструменті для імітування комунікацій - системі МАГАТЕ «Social Media Simulator». Система продемонструвала себе як ефективний та оперативний інструмент комунікації.
За результатами тренування, МАГАТЕ буде підготовлено звіт за відгуками держав-учасниць та міжнародних організацій, у якому будуть визначені ключові аспекти для подальшого вдосконалення порядку готовності до реагування на ядерні та радіаційні надзвичайні ситуації національних та міжнародному рівнях.
Нагадаємо, що у попередньому тренуванні у форматі ConvEx-3, яке відбулось у 2017 році, сценарій імітував умовну важку аварію – знеструмлення двох блоків ВВЕР-440 АЕС Пакш (Угорщина). Тож Україна виступила одним з активних гравців, оскільки характер розвитку подій вказував на умовну загрозу транскордонного впливу умовної аварії. 
Фахівці Рівненської АЕС, маючи європейський інструмент оцінки і прогнозу радіаційного стану - систему РОДОС та потенційні можливості уточнення прогнозних розрахунків реальними засобами АСКРО, в ході тренування здійснювали консультативну підтримку інформаційно-кризового центру Держатомрегулювання України.
Персоналом цеху радіаційної безпеки (ЦРБ) РАЕС було підготовлено п’ять інформаційних повідомлень, які стосувалися прогнозу наслідків умовної аварії та рекомендацій щодо захисту населення. Усі розрахунки розроблялися оперативно, відповідно до фактичних погодних умов в Європі та даних щодо умовного протікання аварії, які надходили в реальному часі з МАГАТЕ. 

АЕС