Рівненська АЕС поділилась досвідом ремонтів за технічним станом обладнання на зустрічі ВАО АЕС

27.10.2021
На Рівненській АЕС у режимі відеоконференції відбулася планова робоча зустріч регіонального центру Всесвітньої асоціації організацій, експлуатуючих АЕС (ВАО АЕС) на тему: «Скорочення термінів ремонту та якості виконання робіт». Метою зустрічі став обмін інформацією та обговорення проблемних питань щодо управління ремонтом обладнання АЕС. Про це повідомляється на сайті РАЕС.
Виступ учасника зустрічі від Рівненської АЕС Миколи Пономаренко був присвячений світовій практиці скорочення термінів ремонтів та ґрунтувалася на досвіді співпраці з іноземними партнерами в галузі. Зокрема з фірмою AMEC (Британія) за проєктом технічної допомоги TACIS-2006 з метою оптимізації термінів та обсягів проведення планово-попереджувальних ремонтів обладнання систем важливих для безпеки, а також впровадження передового досвіду, сучасних методик попереджувальних ремонтів. Реалізація проєкту TACIS-2006 стала основою для впровадження концепції «ремонту обладнання за технічним станом» на Рівненській АЕС.
Також Рівненська АЕС брала участь у проєкті консорціумів RWE-RE, AREVA, ŠKODA JS a.s. «Розробка і впровадження стратегії технічного обслуговування, що орієнтовано на надійність», метою якого була розробка загального методологічного керівництва для регламентації основних принципів, критеріїв та етапів впровадження технічного обслуговування і ремонтів (ТОіР) для систем 2, 3 та 4 класів безпеки.
Нагадаємо, що у 2020 році, за фінансової підтримки Міністерства енергетики США (DOE) у співпраці з Аргонською національною лабораторією та українською компанією NT-Engineering, на енергоблоці №2 ЗАЕС було реалізовано проєкт, що дозволив оптимізувати підхід до ТОіР систем, важливих для безпеки, на основі ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС.
21 січня 2021 року Державна інспекція ядерного регулювання України погодила технічне рішення про введення в дослідну експлуатацію ризик-інформованого керування конфігурацією на другому енергоблоці Запорізької АЕС.
22 вересня 2021 року в Києві компанія Westinghouse Electric Company і компанія NT-Engineering LLC повідомили про підписання Меморандуму про співпрацю для реалізації проектів оптимізації технічного обслуговування та ремонту систем управління реакторів ВВЕР. Як повідомлялось на сайті Westinghouse Electric Company, це є важливим етапом для підвищення рівня безпеки та ефективності цих реакторів в Україні.

АЕС