Українські атомники вивчали європейський досвід за програмою IGALL

26.10.2021
Фахівці Рівненської АЕС взяли участь у вебінарі Міжнародного агентства з атомної енергії, присвяченого Міжнародній програмі щодо загальних уроків, пов’язаних зі старінням обладнання АЕС International Generic Ageing Lessons Learned (IGALL). Про це повідомляється у прес-релізі РАЕС.
Онлайн-семінар проводився представниками МАГАТЕ із залученням експертів з Чехії, Нідерландів, Аргентини та мав на меті навчити експертів АЕС, контролюючих органів та організацій технічної підтримки використовувати Звіт про безпеку IGALL та пов'язані бази даних для підтримки управління старінням обладнання та довгострокової експлуатації. Чотириденний захід об’єднав понад 80 учасників з різних країн – членів МАГАТЕ.
У ході вебінару експертами МАГАТЕ надано інформацію про діяльність Агентства за проєктом IGALL, проведено навчання персоналу АЕС та регулюючих органів з використання інструментів проєкту, обговорено досвід його впровадження. Отриманий досвід буде використаний під час розробки документів Рівненської АЕС з управління старінням елементів та обладнання електростанції.
Нагадаємо, що МАГАТЕ координує міжнародне співробітництво та обмін передовим досвідом у сфері управління старінням з 2010 року, коли було розпочато програму IGALL. Програма стосується як фізичного старіння систем, конструкцій та компонентів, що призводить до погіршення їх експлуатаційних характеристик, так і технологічного старіння таких компонентів, тобто відсутності запасних частин, технічної підтримки, постачальників та промислових можливостей.
IGALL базується на досвіді Сполучених Штатів, де Комісія ядерного регулювання (NRC) ініціювала процес обміну досвідом серед операторів АЕС з метою поширення найкращих практик в сфері управлінні старінням і створення керівних принципів на їх основі. Це, у свою чергу, полегшило роботу NRC, яка отримала загальний набір підходів для оцінки при розгляді питань подовження ліцензії енергоблоків АЕС. 
Дослідницький інститут електроенергетики США (EPRI), який вже кілька десятиліть проводить дослідження щодо управління старінням матеріалів, а також бере участь у IGALL, дійшов висновку, що робота IGALL є ширшою, ніж відповідні програми у США. У своєму звіті Product Mapping, оприлюдненому в 2020 році, EPRI стверджує, що IGALL виходить за рамки досвіду США у виявленні пасивних систем, структур і компонентів для програм з управління старінням і включає спеціальні програми для активного обладнання, такого як двигуни, насоси та клапани, а також для типів реакторів, які не експлуатуються в Сполучених Штатах.
IGALL являє собою приклад ефективної співпраці регуляторів, операторів та науково -дослідних інститутів усіх 30 країн, які експлуатують атомні електростанції.
Зараз вже 12 з 15 енергоблоків АЕС України перейшли від проєктної до довгострокової експлуатації (ДСЕ), що призвело до певних особливостей експлуатації АЕС, обумовлених зносом, втомленістю та загальним старінням елементів і конструкцій. 

АЕС