Французи стали краще ставитись до атомної енергетики, ніж два роки тому

23.10.2021
64% французів вважають, що у майбутньому енергогенеруючі потужності Франції складатимуться з атомної та відновлювальної енергетики. Як пише французька газета Ouest France (Західна Франція), такі дані було отримано за результатами опитування, проведеного у травні цього року Науково-дослідною та консалтинговою групою BVA на замовлення компанії «Orano» (колишня «Areva»). Опитування про знання та уявлення про ядерну енергетику та її майбутнє було проведено серед 1500 осіб - представників населення Франції віком від 18 років. Аналогічне опитування поводилось в квітні 2019 року.
У матеріалі видання зазначається: «поки вітер протесту дме над вітроелектростанціями, які звинувачують у нівеченні ландшафтів, оператори АЕС висувають свої аргументи, говорячи про роль атомної енергетики у прискоренні переходу на безвуглецеву електроенергію. Але що думають французи?».
Результати опитування, зокрема, свідчать, що 50% опитаних вважають ядерну енергетика надбанням країни (у 2019 році таких було 47%). 53% респондентів назвали атомну енергетику гарантією енергетичної незалежності Франції (46% у 2019 році). Опитані також відзначали позитивну роль ядерної енергії як джерела безперебійного виробництва електроенергії (39%). 
В інтерв’ю Ouest France генеральний директор «Orano» Філіп Кнош прокоментував результати опитування: «Ми замовили опитування, щоб побачити, як змінилася думка, оскільки ми провели перше опитування у 2019 році. Зараз 50% французів вважають ядерну енергетику надбанням країни. Лише 15% вважають, що це недолік, у 2019 році таких було 34%».
На думку Філіпа Кноша, пояснити покращення ставлення французів до атомної енергетики можна зростанням занепокоєння щодо глобального потепління, тоді як атомна енергетика забезпечує виробництво безвуглецевої електроенергії. «Якщо ми говоримо про низьковуглецеву електроенергію та доступні ціни, то для двох третин французів комбінація ядерної та відновлюваної енергії є рішенням», - додав гендиректор «Orano».
Він зазначив, що хоча відновлювальна та атомна енергогенерації стали предметом дискусій у ході президентської компанії у Франції, ні в якому разі не можна протиставляти атомну енергетику і ВДЕ. «Ми раді, що ця тема виникла в обговоренні. Але, якщо це означає зіткнення ядерної та відновлюваної енергії - це помилка. Нам знадобиться вся безвуглецева енергія. Навіть у Техасі та Каліфорнії мати лише сонячну енергію складно. У Нью-Йорку, Парижі та Пекіні цілі тижні проходять без виробництва відновлюваної енергії (через відсутність вітру або сонця). Франція прагне до вуглецевої нейтральності в 2050 році. Але ми не можемо прокинутися в 2040 році, ми повинні приймати рішення в найближче десятиліття», - наголосив Філіп Кнош.
Водночас по відношенню до атомної енергетики у французькому суспільстві залишається побоювання стосовно ядерних відходів, які непокоять  59% французів (+3% в порівнянні з 2019 роком).
При цьому більшість французів (66%) вважають, що відпрацьоване ядерне паливо можна переробити. «У Франції 10% ядерної електроенергії отримують з перероблених матеріалів, з 2023 року ми перевищимо 20%. Зрештою, з EDF ми прагнемо до більш ніж 30% економії матеріалів. Коли ви видаляєте відпрацьоване паливо з реактора, 96% того, що залишилося, підлягає переробці», - уточнив гендиректор «Orano».

АЕС