Orano продовжує розширюватися за рахунок німецьких активів

22.10.2021

На початку жовтня група Orano підтвердила придбання компанією Orano Nuclear Packages and Services (Orano NPS) німецької групи Daher - Daher Nuclear Technologies Gmbh (DNT) та її дочірньої компанії TLI в США. Відповідна угода була підписана ще в березні, але очікувала дозволів, зокрема, щодо іноземних інвестицій та контролю за злиттями. Регулюючі органи дали позитивний висновок, і оформлення угоди було завершено.

Щоб закріпити ці нові напрямки діяльності в групі Orano, колишні компанії Daher будуть перейменовані: DNT стане Orano NCS, а TLI стане Orano TLI.
«Зробивши ці придбання, Orano NPS отримає вигоду від додаткових know how, більш широкого спектру продуктів і послуг, а також розширеної географічної присутності, особливо в Німеччині і США», - заявила французька компанія.
DNT і TLI спеціалізуються на транспортуванні ядерних матеріалів і зберіганні РАВ та ВЯП. Так, Daher взяла участь у дезактивації колишніх лабораторій Марії Кюрі у місті Аркей (Франція) (була використана власна програма Nuclear 4.0, яка забезпечила повне 3D-сканування об'єкта); у вилученні та перевезенні радіоактивного натрію з дослідницького реактора рапсодія на майданчику в Кадараші на завод по переробці Phenix, для якої був розроблений спеціальний інертний контейнер; замінила стелажі для зберігання ВЯП на замовлення EDF для другого енергоблоку АЕС Ножан.
В обох компаніях працює близько 100 співробітників в Німеччині і в США. «Завдяки розширеному глобальному присутності і більш ніж 1000 співробітників, Orano NPS може розширити обслуговування клієнтів, щоб задовольнити ще більш широкий спектр потреб», - відзначили в компанії. «Об'єднання DNT і TLI є частиною стратегії групи Orano щодо посилення своєї компетенції в основному бізнесі. Завдяки цьому другому придбання менш ніж за рік група Orano продовжує цілеспрямовані придбання, посилюючи свою провідну роль серед зацікавлених сторін в ядерній енергетичній галузі, яка залишається важливим джерелом низьковуглецевої енергії в Європі і США.
Раніше Orano уклала контракт з Dounreay Site Restoration Limited (DRSL) на виведення з експлуатації ядерних установок британського Центру ядерно-енергетичних розробок Dounreay в Шотландії.
Контракт вартістю 2,7 млн ​​фунтів стерлінгів передбачає розробку планів зняття з експлуатації Заводу з переробки палива швидких реакторів (FRFRP), Заводу по утилізації відходів (RRP) і установки випарника.
Створений в 1955 році для дослідження технологій реакторів-розмножувачів на швидких нейтронах Центр ядерно-енергетичних розробок в Dounreay є одним з найскладніших ядерних об'єктів для зняття з експлуатації. Рішення завдання по зняттю з експлуатації об'єктів Dounreay стане пілотним проектом для подальшого виведення з експлуатації заводів з переробки ядерного палива у Великій Британії.

Зняття з експлуатації