Нові енергоблоки на АЕС Уілфа можуть бути побудовані за технологією ММР або AP1000

20.10.2021
Державний секретар уряду Великої Британії у справах Уельсу Саймон Харт вважає, що Уельс має дуже хороші шанси отримати нові атомні енергоблоки на майданчику АЕС Уілфа, розташованої на острові Англсі. (Перший та другий енергоблоки АЕС Уілфа були зупинені у 2012 та 2015 роках.)
Як повідомляє BBC, Саймон Харт зазначив, що поява нової АЕС «змінить правила гри» для економіки Північного Уельсу - будуть створені тисячі робочих місць.
Видання зазначає, що нещодавно уряд Великої Британії оголосив про створення фонду в розмірі 120 млн фунтів стерлінгів для компаній, що бажають реалізувати в країні проєкти з будівництва малих модульних реакторів. Також раніше повідомлялося, що консорціум UK SMR, створений британською компанією «Rolls-Royce», залучив 210 мільйонів фунтів стерлінгів від приватних інвесторів для реалізації проєкту будівництва малого модульного реактора (SMR). Одним з майданчиків для будівництва малих модульних ректорів консорціум розглядає АЕС Уілфа.
Крім того, британська влада веде переговори з американською інжиніринговою компанією «Bechtel» про будівництво на АЕС Уілф енергоблоку за технологією «Westinghouse» AP1000. «Зараз м'яч на стороні «Westinghouse», - цитує BBC Саймона Харта.

Нагадаємо, що у вересні 2020 року японська компанія «Hitachi Ltd» відмовилася від планів з будівництва нових енергоблоків на майданчику АЕС Уілфа. Таке рішення було прийнято після невдалих спроб залучити інвестиції та погіршення економічної ситуації через пандемію COVID-19. В офіційному прес-релізі Hitachi Ltd визнала, що їй не вдалося знайти приватних інвесторів або забезпечити достатню державну підтримку проєкту. 

Нове будівництво