СНВО «Імпульс» поставить обладнання для модернізації енергоблока №6 ЗАЕС

18.10.2021
ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс» поставить обладнання для модернізації інформаційно-обчислювальної системи (ІОС) енергоблока з інтеграцією автоматизованої системи радіаційного контролю, автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки та системи представлення параметрів безпеки для енергоблока №6 Запорізької АЕС. Відповідний договір підписали ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ СНВО «Імпульс» 8 жовтня. Вартість обладнання згідно із договором становить 173 млн грн (з ПДВ). В ціну продукції включені витрати, пов’язані з виготовленням, проведенням приймальних випробувань, проведенням технічної прийомки, шефмонтажем, контролем при налагоджуванні, гарантійним обслуговуванням, навчанням персоналу тощо.  
Модернізація інформаційно-обчислювальної системи енергоблока №6 ЗАЕС передбачена у переліку заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України, яку виконує «Енергоатом».
Реалізація заміни ІОС на енергоблоці № 6 відбуватиметься у два етапи: – І етап: заміна верхнього рівня ІОС, із забезпеченням технічної та інформаційної сумісності з діючим комплексом зв’язку з об’єктом; – ІІ етап: заміна нижнього рівня ІОС.
Верхній рівень ІОС енергоблока №6 ЗАЕС є модернізованою інформаційно-обчислювальною системою «Комплекс – Титан 2» і призначений для подання персоналу станції оперативної інформації про хід технологічного процесу, стан устаткування, стан систем нормальної експлуатації і керуючих систем безпеки, що забезпечує прийняття рішень з оптимального керування технологічним обладнанням енергоблоку.  
Нагадаємо, Сєвєродонецьке НВО «Імпульс» - один з провідних українських розробників і виробників систем контролю і управління (СКУ) для атомної енергетики.  «Імпульс» розробив та виготовив обладнання для модернізації інформаційно-обчислювальної системи, впроваджене на енергоблоках №1-5 Запорізької АЕС, а також вже існуюче на енергоблоці №6. Відповідне програмне забезпечення також розроблено фахівцями СНВО «Імпульс».
Довідка. Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС (КзПБ), яка затверджена Кабінетом Міністрів України, діє до 2023 року та реалізується за рахунок кредитних коштів ЄБРР/Євратома у розмірі 600 млн. євро. Умовою кредитних угод є прозорість і відповідність європейським стандартам усіх етапів впровадження програми, починаючи з підготовки та проведення процедур торгів щодо закупівель обладнання та послуг (складання технічних документів, листування з майбутніми учасниками), продовжуючи постачанням обладнання, його монтажем і закінчуючи введенням у експлуатацію. Реалізація КзПБ дозволить виконати міжнародні зобов'язання України щодо рекомендацій МАГАТЕ та ЄС у частині підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС. 

АЕС