Інвестори повертаються на ринок урану - Financial Times

12.10.2021
У видобуток урану повертаються інвестори. Стрибок цін на уран після тривалої стагнації на ринку сприяє поверненню інвесторів в цей сектор, цитує ІА «Інтерфакс-Україна» британське видання Financial Times.
Такі фонди, як Light Sky Macro, Anchorage Capital і Tribeca Investment Partners, позитивно оцінюють його перспективи, відзначаючи, що глобальна енергетична криза посилила роль ядерної енергетики в переході на більш чисті джерела енергії.
Спотова ціна концентрату закису-окису урану у вересні досягла позначки в $ 50 за фунт вперше з 2012 року. Це привернуло нових інвесторів на ринок вперше c 2005-2007 рр., протягом яких ціна урану піднялася з $ 20 за фунт до рекордних $ 136 за фунт на тлі високого попиту з боку інвесторів.
Каталізатором 37% стрибка цін на уран за останній час стали активні покупки сировини канадською керуючою компанією Sprott. Водночас інвестори відзначають, що енергоперехід виводить на перший план роль урану як сировини для ядерної енергетики.
Physical Uranium Trust, що належить Sprott, є одним з небагатьох, хто купує і зберігає фізичний уран. Багато фондів тим часом інвестують в сектор через покупку акцій виробників урану: Global X Uranium ETF, який вкладає кошти в папери компаній цього сектора, в поточному році додав 58%.
«Швидке зростання цін на природний газ і вугілля, які в цьому місяці досягли нових рекордів, посилила енергетична криза в Європі і Китаї, повернувши уран в центр уваги», - заявив аналітик CQS New City Investment Managers Роб Крейфурд.
«Політичним наслідком цієї енергетичної кризи буде бажання Заходу продовжити термін служби існуючих АЕС, - вважає експерт. - Криза змушує уряди фокусуватися на перевагах стабільного джерела поставок енергії, яким є АЕС. Ми очікуємо, що цей фактор буде підтримувати ціни».
Скорочення запасів урану в період пандемії коронавируса при очікуваному зростанні попиту сприятиме підйому цін в найближчі десятиліття, прогнозує засновник Light Sky Macro Бен невеликий.
Посилення фокус політиків на «зеленій енергетиці» і зростаючий попит на стійкі активи в інвестиційному співтоваристві означають, що в найближчі роки потенціал зростання вартості урану істотно переважить ризики для цього сектора, говорить експерт.
Нагадаємо, в Україні першим інвестором в уранові родовища стало ТОВ «Атомні енергетичні системи України» Геннадія Буткевича, відомого як співвласника торгової мережі АТБ. Його компанія має намір розробляти Сафонівське родовище уранових руд в Казанківському районі Миколаївської області способом свердловинного підземного вилуговування. Сировину планується переробляти на місці, для чого обіцяно побудувати видобувний і переробний комплекси.
Очікуваний обсяг видобутку на родовищі - в межах 150-200 тонн урану на рік. Готова продукція - жовтий кек.
В кінці лютого 2017 року Державна служба геології та надр України видала ТОВ «АЕСУ» спеціальні дозволи на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку чотирьох родовищ уранових руд в країні. Йдеться про Сафонівський та Михайлівський майданчики в Миколаївській області, а також Сурську і Новогурівську в Дніпропетровській. Всі ліцензії видані терміном на п'ять років без проведення аукціонів, на підставі рішень судів. Глава Держгеонадр наказом №415 від 5 листопада 2018 року затвердив видачу компанії ліцензій. А в серпні 2020 року ТОВ «АЕСУ» пройшла експертизу проекту «Нове будівництво підприємства з відпрацювання Сафонівського родовища» і отримала позитивний експертний звіт ДП «Укрдержбудекспертиза».

Уран і паливо