10 країн ЄС вимагають включення атомної енергетики в правила Євросоюзу для «зелених» інвестицій

12.10.2021
Франція, Чехія, Фінляндія, Польща, Угорщина, Словаччина, Болгарія, Хорватія, Румунія і Словенія наполягають на включенні атомної енергетики в правила ЄС для «зелених» інвестицій. Про це йдеться у спільній заяві, підписаній міністрами енергетики та економіки 10 країн Євросоюзу та опублікованій 11 жовтня в основних газетах країн ЄС.
Нагадаємо, що для прискорення енергетичного переходу Європейська комісія розробила першу в світі класифікацію екологічно стійких видів діяльності. Ця класифікація, яка отримала назву Таксономія ЄС, визначає для інвесторів ті види діяльності, які дозволять здійснити декарбонізацію економіки. Основна мета таксономії ЄС - заохочення приватних інвестицій в розвиток кліматично нейтральної економіки. Атомна енергетика не була включена в перелік видів діяльності, схвалених Таксономією ЄС. З моменту публікації проекту Таксономії ЄС в червні 2019 року включення атомної енергетики до переліку видів діяльності, які сприяють декарбонізації економіки, лобіює ряд європейських країн і організацій, зокрема асоціація європейських підприємств ядерної галузі Foratom. (Асоційованим членом Foratom є «Український ядерний форум»)
«Щоб виграти кліматичну битву, нам потрібна ядерна енергія», - йдеться в спільній заяві 10 країн Євросоюзу.
Країни, очолювані Францією, заявили, що зростання цін на енергоносії демонструє важливість якнайшвидшого скорочення енергетичної залежності ЄС від третіх країн.
«Ядерна енергія є доступним і незалежним джерелом енергії, який повинен бути включений в таксономію до кінця 2021 року. Всі запитані Європейською комісією наукові оцінки впливу ядерної енергії на навколишнє середовище приходять до одного і того ж висновку: немає ніяких наукових доказів того, що ядерна енергія менш сприятлива для клімату, ніж будь-яке з джерел енергії, включених у таксономію», - наголошується в заяві.
Її автори переконані, що атомна енергія безпечна та інноваційна. «За більш ніж 60 років європейська атомна промисловість довела свою надійність і безпеку. Це один з найбільш регульованих секторів в світі, який об'єднує 14 європейських країн, що експлуатують 126 атомних енергоблоків. Постійні обміни між операторами АЕС дають цій галузі можливість гарантувати найвищі стандарти безпеки в світі, особливо при поводженні з відходами. Європейська ядерна промисловість є провідною галуззю в світі з унікальними проривними технологіями. Її розвиток може створити близько мільйона висококваліфікованих робочих місць в Європі. Розвиток співробітництва між державами незабаром дозволить почати будівництво нових енергоблоків АЕС з використанням малих модульних реакторів», - зазначається у тексті заяви.
Варто зазначити, що Франція займає перше місце в світі за показником частки атомної енергетики в енергобалансі країни - 71% виробленої в цій країні електроенергії припадає на 56 французьких атомних енергоблоків. На другому місці Словаччина - 53% за підсумками 2020 року. Україна, раніше впевнено займала друге місце за цим показником, але за підсумками 2020 року перемістилась на третє з 51% електроенергії, виробленої 15 енергоблоками українських АЕС.

Нове будівництво