Оновлено Національний план дій з управління старінням енергоблоків АЕС

08.10.2021
Держатомрегулюванням разом з Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки, ДП «НАЕК «Енергоатом» та Інститутом ядерних досліджень НАН України розроблено «Оновлений Національний план дій з управління старінням (Україна)». У оновленому плані продемонстровано виконання запланованих заходів та внесено зміни та уточнення до планів на майбутній період.
Зокрема у плані зазначається, що оскільки в Україні відсутні окремі нормативні документи, що регламентують вимоги до питань управління старінням (УС) ядерних установок (ЯУ), відмінних від АЕС (установки на етапі зняття з експлуатації, об'єкти для зберігання відходів та інші), то під час розробки програм управління старінням таких об’єктів за основу приймаються вимоги як для АЕС, але з урахуванням специфічних особливостей об’єкта та рекомендацій МАГАТЕ SSG-48 /15/, SSR-4 /16/, SSG-15 /17/ тощо.
Автори плану зазначають, що вже розпочато розробку нормативного документу «Вимоги до управління старінням ЯУ (відмінних від АЕС)» і до кінця 2021 буде підготовлено першу редакцію нормативного документу
Також у документі повідомляється, що на підставі власного досвіду експлуатації, оцінок технічного стану під час виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблоків, а також з урахуванням міжнародного досвіду та рекомендацій МАГАТЕ, викладених у документі «Buried and Underground Piping and Tank Ageing Management for Nuclear Power Plants» NP-T-3.20, НАЕК «Енергоатом» розроблено програму управлінням старінням підземних трубопроводів, яка на поточний час проходить остаточне узгодження та буде надана до Держатомрегулювання до кінця 2021 року.
«На сьогодні до переліків елементів та конструкцій енергоблоків АЕС, що підлягають управлінню старінням (УС), включено підземні трубопроводи, які належать до систем, важливих для безпеки. Рішення щодо необхідності включення підземних трубопроводів, відмова або пошкодження яких може вплинути на експлуатацію систем важливих для безпеки, до переліків з УС буде прийматись під час відбору елементів та конструкцій класу безпеки 4Н, який буде здійснювались згідно з методикою СОУ-Н НАЕК 135:2021», - наголошується в оновленому плані УС.
Нагадаємо, що «Національний план дій з управління старінням (Україна)» розроблено Держатомрегулюванням у 2019 році, він містить інформацію про заходи з моніторингу результатів досліджень першої тематичної партнерської перевірки та усунення виявлених недоліків. Кожні 2 роки Національний план оновлюється і розміщується разом зі звітами про його виконання на сайті Європейської групи регуляторів у сфері ядерної безпеки (ENSREG).

Також зазначимо, що на цей час 12 з 15 енергоблоків АЕС України перейшли від проєктної до довгострокової експлуатації (ДСЕ), що призвело до певних особливостей експлуатації АЕС, обумовлених зносом, втомленістю та загальним старінням елементів і конструкцій. Одним із шляхів визначення ефективності впроваджених заходів і програм з управління старінням є аналіз досвіду експлуатації і, зокрема, аналіз порушень у роботі АЕС, які відбулись у період проєктної та довгострокової експлуатації і прямо пов’язані з проявом ефектів старіння. 

АЕС