Ремонти на енергоблоках українських АЕС скорочено на 89,3 доби – «Енергоатом»

07.10.2021
За підсумками ІІІ кварталу НАЕК «Енергоатом» скоротив тривалість планових ремонтів на енергоблоках атомних електростанцій України на 89 діб і 8 годин від запланованих строків. Про це повідомляється в прес-релізі компанії. 
В «Енергоатомі» зазначають, що для забезпечення ефективного виробництва електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021/2022 років керівництвом Компанії заплановано оптимізувати графік планових ремонтів енергоблоків АЕС. Наразі завершено перехідні (з 2020-го на 2021 рік) планові ремонти чотирьох енергоблоків АЕС (ЗАЕС-5, РАЕС-3,4, ХАЕС-2). Протягом 2021 року також здійснили планові ремонти на дев’яти енергоблоках (ЗАЕС – 1,3,5,6; РАЕС - 1,2; ЮУАЕС – 2,3; ХАЕС – 1). Компанія повідомляє, що зараз ремонтна кампанія відбувається за графіком – планові ремонти на трьох енергоблоках атомних станцій – ЗАЕС-2, 4;  ЮУАЕС-1 та поточний ремонт на енергоблоці РАЕС-3 будуть завершені вчасно.
Таким чином компанія готується виконати обіцянку міністра енергетики України Германа Галущенко про роботу в ОЗП 2021/2022 років щонайменше 14-ма блоками з 15-ти діючих атомних енергоблоків українських АЕС. Протягом ОЗП 2020/2021 років максимальна кількість енергоблоків, що перебували у роботі, становила 11.
Зазначимо, що згідно з наказом Міненерго від квітня на ремонтну кампанію 2021 року було заплановано 1369 діб. Крім того, згідно із цим наказом в ОЗП ремонти були заплановані на 3 енергоблоках: на четвертому блоці РАЕС (з 22 листопада 2021 р. по 3 березня 2022 р.), на другому блоці ЗАЕС (з 1 грудня 2021 по 25 червня 2022) та першому блоці ЮУ АЕС (з 5 листопада 2021 року по 1 червня 2022 року).
Згодом - у липні та у вересні графік двічі змінювали.
Наказ №156 від 26 липня 2021 року.
Та наказ № 214 від 9 вересня 2021 року
Відтак наразі план-графік ремонтів виглядає таким чином:
Капремонт на ЮУ АЕС-1 скорочено на 105 діб - вивільнено як раз період ОЗП, а ЗАЕС-2 зсунуто та скорочено на 2 доби, таким чином блок буде підключено в енергосистему 6 грудня. В ремонті залишиться згідно з планами тільки РАЕС-3.
Нагадаємо, що скоротити тривалість планово-попереджувальних ремонтів (ППР) компанії вдалось за рахунок цілого комплексу заходів. Зокрема, скорочення ремонтної кампанії на енергоблоці №2 Южно-Української АЕС відбулося завдяки оптимізації робіт з реконструкції системи охолодження генератора. Ремонт енергоблока №2 ЮУАЕС було виконано за 53,3 доби замість передбачених графіком 65 діб.
Ще один з багатьох факторів - впровадження нових технологій, в тому числі і за Комплексною зведеною програмою підвищення безпеки (КЗПБ). Зокрема, оптимізувати ремонтні кампанії вдалося завдяки використанню технології «Škoda JS a.s.» з ремонту головного роз’єму ГЦН з переходом на гребінчасті прокладки із розширеного графіту, яке розпочалось на енергоблоках №№3, 4 РАЕС ще у 2018 році. Ще один захід КЗПБ – «Впровадження міцнощільних глушок в колекторах парогенераторів ПГВ-1000М при виконанні ремонтних робіт» - дає оптимізацію проведення робіт під час ремонту парогенератора. Впровадження глушок дозволяє скоротити витрати часу на плановий ремонт енергоблока за рахунок суміщення перевантаження палива в реакторі та робіт з технічного обслуговування і ремонту парогенератора.
Крім того, у 2017 році в «Енергоатомі» розпочалась реалізація Проєкту оптимізації технічного обслуговування та ремонтів систем, важливих для безпеки, на основі ризик – інформованого управління конфігурацією АЕС. Пілотним блоком за цим проєктом було обрано енергоблок №2 Запорізької АЕС. На енергоблоці №2 ЗАЕС компанією «НТ-Інжиніринг» за підтримки Міністерства енергетики США та Аргонської Національної лабораторії (США) було виконано оптимізацію технічного обслуговування і ремонтів систем, важливих для безпеки, на підставі ризик-інформованого управління конфігурацією ядерних енергоблоків. Проєкт обіцяє підвищення КВВП за рахунок оптимізації проведення планово-попереджувальних ремонтів, виконання окремих ремонтних робіт, опробувань при роботі реакторної установки на потужності, а також впровадження ризик-інформованих підходів до оптимізації технічного обслуговування і ремонтів (ТОіР). У січні 2021 року Державна інспекція з ядерного регулювання (ДІЯРУ) погодила технічне рішення про дослідну експлуатацію реалізованої на енергоблоці №2 ЗАЕС програми, яка триватиме до кінця 2021 року. ЗАЕС-2 виведено в середній плановий ремонт 1 вересня.
НАЕК «Енергоатом» стверджує, що розповсюдження проєкту на усі енергоблоки України «дасть додаткові 1000 МВт потужності енергосистемі держави». Мається на увазі, що буде вироблено додатково понад 8 млрд кВт-год, що дорівнює роботі одного блока-мільйонника.
Також зазначимо, що за 2020 рік «Енергоатом» не публікував дані про скорочення термінів ремонтних кампаній, тоді як фактичне скорочення термінів проведення ППР енергоблоків АЕС України за 2019 рік склало 97 діб. Це дозволило компанії у 2019 році додатково виробити майже 2 млрд 200 млн кВт-год електроенергії, що відповідає 3 місяцям безперервної роботи одного атомного енергоблоку потужністю 1000 МВт. 

АЕС