Пакистанські атомники цікавилися напрацюваннями «Енергоатома» у продовженні ресурсу блоків АЕС

06.10.2021
Фахівці Національного центру неруйнівного контролю (NCNDT) Пакистану у рамках технічної співпраці з МАГАТЕ відвідали Науково-технічний центр НАЕК «Енергоатом», Рівненську АЕС та централізовану матеріалознавчу лабораторію на базі київського Інституту ядерних досліджень НАНУ.
Як повідомляється на сайті «Енергоатома», пакистанських атомників цікавили, зокрема, сучасні експериментальні методи оцінки в'язкості руйнування матеріалів та проведення експлуатаційного контролю корпусу реактора. Було обговорено також методи та досвід виконання експериментально-розрахункових робіт з визначення впливу опромінення на механічні властивості матеріалів елементів реактора, розрахунки на сейсмостійкість, динамічні впливи на елементи реактора та продовження терміну експлуатації реактора в понадпроектний період.
Нагадаємо, що у 2019 році НАЕК «Енергоатом» та Інститут ядерних досліджень (ІЯД) НАН України підписали програму співробітництва в сфері радіаційного матеріалознавства на п’ять років. Однією з ключових тем для співпраці є проведення робіт, пов'язаних із дослідженням матеріалів корпусів реакторів ВВЕР-1000 і ВВЕР-440 та аналізом радіаційного окрихчування корпусних матеріалів. На основі результатів цих робіт було, зокрема, обґрунтовано понадпроектний ресурс корпусів енергоблоків №2,3,4,5 ЗАЕС. А також успішно завершено роботи з випробувань зразків-свідків для енергоблоків №2,6 ЗАЕС, № 1,4 РАЕС та №2,3 ЮУАЕС.
Узагальнена програма контролю змін властивостей металу корпусів реакторів енергоблоків АЕС за зразками-свідками на період понадпроектної експлуатації дозволяє детально прописати підходи та розробити заходи, необхідні для забезпечення безперервним матеріалознавчим супроводом експлуатації всіх корпусів реакторів на період експлуатації понад 60 років.
На основі виконаного аналізу буде документально продемонстровано, які з корпусів окрихчуються повільніше, а для яких необхідно застосувати додаткові сучасні методичні підходи або пом’якшувальні заходи технічного характеру для забезпечення їх безпечної експлуатації на період щонайменше 60 років.
Ще один напрям співробітництва - створення та введення в промислову експлуатацію матеріалознавчого каналу в дослідницькому реакторі ВВР-М. Це необхідно для реалізації програми опромінення зразків з матеріалів опорних елементів реактора ВВЕР-1000, проведення внутрішньореакторних випробувань детекторів прямого заряду (ДПЗ) та калориметричних гамадетекторів (КГД), виготовлених ВП «КБ «Атомприлад». Внутрішньореакторний канал буде необхідним для валідації нейтронно-фізичних кодів при розрахунку енерговиділення у матеріалах внутрішньокорпусних пристроїв реакторів ВВЕР-1000 та періодичній атестації детекторів прямого заряду.
Крім того, ІЯД з 2015 р. виконується безперервний моніторинг радіаційного навантаження на корпус реактора для всіх АЕС України.
В Пакистані працюють дві атомні електростанції. АЕС «Karachi» має два енергоблоки. Перший блок з реактором CANDU-137 MW введено в експлуатацію в 1971 році, а другий – з реактором китайського проєкту Hualong One HPR1000 – у березні цього року. АЕС «Chashma» має 4 блоки з реакторами CNP-300 – проєкт China National Nuclear Corporation, CNNC. Перший було введено в експлуатацію у 2000 році, а 4-й – у 2017 р. Блоки АЕС «Chashma» експлуатуються з високими значеннями КВВП (більше 80%). Так, торік енергоблоки №2 та №4 АЕС «Chashma» оновили рекорди безперервної роботи: вони відпрацювали без зупинень (в тому числі на ремонт) більше року.
Зараз ведеться будівництво ще одного енергоблоку на АЕС «Karachi». В майбутньому передбачається спорудження двох блоків на новому майданчику поблизу Музаффаргарх (провінція Пенджаб), а також ще одного блоку на АЕС «Chashma».

Слід зазначити, що в останні десятиліття пакистанський ядерний регулятор утримував безпеку АЕС на високому рівні. МАГАТЕ неодноразово висловлювало задоволення режимом ядерної безпеки Пакистану. Агентство тісно співпрацює з регулятором та операторами АЕС з питань безпечної та надійної експлуатації АЕС. 

АЕС