UTEM: Головна перевага – якість

01.10.2021

Голова правління групи компаній UTEM Андрій Стальний: Ми не працюємо там, де не потрібні технології, але треба вміти «освоювати» бюджетні гроші

Фахівців з логотипом «ЮТЕМ» на спецодязі ще зовсім недавно можна було зустріти на будь-якій атомній (і не лише атомній) електростанції України, в Зоні відчуження, на найскладніших об’єктах промисловості України. У вересні цього року Групі компаній UTEM виповнилось 95 років. Досвід та технологічні рішення підприємства затребувані при виконанні найвідповідальніших операцій з монтажу, ремонту та заміни обладнання на енергоблоках АЕС, а також на будівництві інших стратегічних об’єктів атомно-промислового комплексу, таких як Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, або СВЯП-2 для палива з ЧАЕС. Фактично вся інвестиційна програма UTEM була до останнього часу орієнтована на задоволення потреб енергетики, у першу чергу - атомної. Проте, минулий рік став для підприємства дуже складним не лише через карантинні обмеження, які загальмували як виконання робіт на об’єктах замовника, так і впровадження нових технологій на самому UTEM. Ситуація на обмеженому ринку будівельних та монтажних послуг для атомної енергетики ніколи не була простою, але в останні роки вона погіршились настільки, що вимагає від компанії жорстких рішень. Чому так сталось, і як розраховує UTEM відзначити власне 100-річчя у репортажі Infoatom.News.

Суто українська історія
Головна спеціалізація групи компаній UTEM - розробка та виконання проєктів зі спорудження об’єктів енергетики, монтаж технологичного обладнання та виготовлення складних металоконструкцій. При погляді на лого UTEM уява відразу пропонує варіанти прочитання літер у назві цієї компанії, щось на кшталт: Ukrainian Technologies for Energy Modernization. Ну чим не назва для інноваційного стартапу? Проте коріння UTEM уходить у 1920-ті роки, і назва групи – це транслітерація назви «Южтерплоенергомонтаж», прообраз якого - акціонерне товариство «Тепло і Сила» було створене у  вересні 1926 року. Незважаючи на такий поважний вік UTEM послідовно впроваджує нові технологічні рішення та бере на озброєння найсучасніше обладнання.  Фахівці підприємства у різні роки працювали над монтажем енергетичного обладнання у Греції (ТЕЦ Керацині, Кардіо, Аміндіон, Агіос Димитрос), Болгарії (ТЕС Маріца-Схід, АЕС Козлодуй), Чехії (АЕС Темелін), Словаччині (АЕС Богуніце, Моховце), Угорщині (АЕС Пакш), Німеччини (АЕС Норд, ТЕС Боксберг), Ірані (ТЕС Рамін, Ісфаган, АЕС Бушер), Іраку (ТЕС Басра, Наджіб), та навіть у Монголії і на Кубі. Звісно, сотні об’єктів «Южтеплоенергомонтаж» побудував у союзних республіках за часів СРСР.
Для розуміння внеску «Южтеплоенергомонтаж» у розбудову української енергетики достатньо нагадати, що ним побудовано 57% усіх існуючих енергогенеруючих потужностей країни. Будівництво 14 з 19 українських атомних енергоблоків (з урахуванням ЧАЕС) відбувалось за участі «Южтерплоенергомонтаж». Тобто маємо усі ознаки, за якими підприємство дійсно можна віднести до стратегічно важливих для держави.
23 вересня у Бучі, де розташовані основні виробничі потужності компанії, відбулась зустріч керівництва UTEM із журналістами, присвячена 95-річччю підприємства. Запрошеним на неї журналістам відразу повідомили, що серед акціонерів підприємства немає офшорних компаній, а усі вільні гроші завжди вкладались у розвиток виробництва. У відповідь на що пролунали іронічні коментарі: мовляв, саме через таку прозорість вас і намагались рейдернути п’ять років тому. В історії зі спробою рейдерського захоплення UTEM багато «яскравих» нюансів, але цікаво, що на стороні законних власників компанії виступила тодішній посол США в Україні Марі Л. Йованович. Вона звернулась до українського уряду з проханням втрутитись у ситуацію та запобігти зриву виконання спільного українсько-американського проєкту з будівництва СВЯП-2, за яким UTEM тісно співпрацював з відомою американською компанією Holtec International.
Якість потребує інвестицій
Про те, що може запропонувати UTEM своїм замовникам, бажаючі можуть дізнатись на сайті компанії. Але для розуміння того, з якими проблемами UTEM стикається у своїй діяльності варто коротко розповісти про найновішій підрозділ компанії ТОВ «ЮТЕМ-Технологічні трубопроводи».
Новий завод виробляє фасонні деталі для трубопроводів - прокласти трубопровід без них неможливо, бо завжди є якісь відгалуження, повороти, зменшення або збільшення діаметру. Для таких об’єктів як теплові, а тим більше атомні електростанції, технологічні трубопроводи одна з найважливіших складових процесу генерації електроенергії і тепла, тож і ремонтних робіт на них завжди вистачає. «Дещо в Україні робилось і раніше, але зазвичай формовка відбувалась при високих температурах, коли труба нагрівається, гнеться, і все це дуже довго та дорого. Але якщо ми говоримо про планові ремонтні роботи на технічних трубопроводах атомних електростанцій, то виникає питання дуже стислих термінів виконання робіт. До того ж до виконаних робіт, особливо на системах важливих для безпеки, дуже жорсткий контроль якості. UTEM постійно стикався з тим, що постачальники готових фасонних деталей часто зривали терміни постачання, було й таке, що на продукцію надавався сертифікат відповідності, а по факту вона не відповідала вимогам. Для прикладу, написано сталь 20, а наша лабораторія перевіряє за допомогою спектрального аналізу і там що завгодно – сталь 8, сталь 15. Звісно це впливає на міцнісні характеристики – в’язкість, твердість, а відтак і безпеку експлуатації. Для того, щоб не бути заручником постачальників, UTEM вирішив побудувати власний завод холодної формовки фасонних деталей для трубопроводів», - розповідає заступник директора «ЮТЕМ-Інжиніринг», член правління компанії Руслан Свінцицький.
За його словами, рішення про інвестування значних для компанії коштів в нове виробництво, приймалось ще у 2014 році. Сучасне та дороге обладнання було закуплене у Тайваню, але його поставка відбулась напередодні початку пандемії COVID-19, і вже поставлене обладнання тривалий час чекало на приїзд закордонних фахівців для шефмонтажу та налагодження.  
Але тільки но UTEM впорався з монтажем обладнання, компанія стикнулася з новими проблемами. «Усі ці деталі робляться з труби - вона ріжеться на трубні заготовки, з якими вже працюють преси холодної формовки. Минулого року українські трубні виробники домоглись впровадження ввізного мита на імпортні труби у 40% їхньої вартості. Маючи таку конкурентну перевагу, наші трубники буквально через кілька днів підняли вартість власної продукції на ті ж 40%. При цьому утворилась ситуація, в якій ми не можемо конкурувати з фасонними деталями з того ж Китаю, адже на них мито не піднімалось, і наша продукція з вартісної української труби стала дорожчою. Єдина наша перевага – довіра і гарантія якості: якщо в сертифікаті UTEM  заявлені певні характеристики, то такими вони і є. Наші фахівці з обладнанням для неруйнівного контролю якості металу їдуть на завод-виробник і на місці відбирають труби тієї якості, яка нам потрібна, бо сам виробник не в змозі гарантувати дотримання якісних характеристик від партії до партії», - додав Руслан Свінцицький.
Проте, не лише якісні деталі власного виробництва роблять UTEM тим підприємством, на яке покладаються українські енергетики. Монтаж обладнання та тих самих трубопроводів потребує висококласних зварювальників. І в UTEM вони без перебільшення кращі в Україні. «Зварка в найскладніших умовах виконується нашими фахівцями на місці, а на самому підприємстві створено завод виготовлення металоконструкцій «ЮТЕМ - ЗМК», який також займається виготовленням нестандартного обладнання, ємностей, баків. На цьому заводі відбувається максимальне укрупнення металоконструкцій для їх подальшого транспортування та монтажу. А гарантувати, що все встане на свої місця з точністю до міліметру було б неможливо без «ЮТЕМ-Інжиніринг», який виконує проєктування надскладних об’єктів з використанням 3D- моделювання, а потім забезпечує пусконалагоджувальні роботи і введення об’єктів в експлуатацію», - продовжує розповідати журналістам під час оглядової екскурсії підприємством Руслан Свінцицький.
Коли непрофільна освіта заважає
Окремої уваги заслуговує Учбовий Центр ЮТЕМ, де і готують висококласних фахівців зі зварювання трубопроводів та інших металоконструкцій.
Керівник Учбового центру Петро Водзик дещо парадоксально оцінює потенціал майбутніх зварювальників: «Кращі учні – це молоді хлопці, максимум з профтехучилищ. Вони читати писати не вміють, але завдяки телефонам та іншим гаджетам моторика пальців в них дуже розвинена. Вони вірять інструктору та чітко виконують рекомендації. У мене навчались зварювати і колишні юристи, і економісти, і вчителі. Але для зварювальника головне – це руки і вміння володіти інструментом. Для сертифікації за євростандартом ви можете бути ким завгодно, з будь якою освітою, головне аби ви деталь зварили якісно. Колись ми виконували роботи на заводі «Кримський титан», і з нами працював інженер з Німеччини, він казав: неважливо, що ти зварюєш: трубопровід для води або паропровід під високим тиском – шов має бути красивим».
В рамках Учбового центру створено «ЮТЕМ-Експерт» – незалежний орган із сертифікації зварювальників, що діє відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO/IEC 17024. Петро Водзик каже, що в Україні є лише два таких сертифікаційних центри, які видають зварювальникам диплом міжнародного зразка – ЮТЕМ-Експерт і Dieks у Дніпрі. І цьому диплому широко довіряють не лише в Європі, але й в США та Канаді.
Втім, перейдемо від тонкощів виробничих процесів до масштабних проєктів.
Фокус на технології   
Голова правління групи компаній UTEM Андрій Стальний неочікувано категорично наголошує: «Ми не беремося за ті проєкти, в яких не потрібні наші знання з розробки та виконання високотехнологічних монтажних операцій. Ми почали з енергетики і продовжуємо вдосконалювати технології будівництва об’єктів у цій галузі. Звичайних будівельників у нас в штаті фактично немає, в нас переважна більшість персоналу з інженерною освітою. Ми вклали великі кошти у розвиток інжинірингового напряму – це те, що рухає наш бізнес вперед. Те, що цікаве нашим замовникам. Адже кожен проєкт починається з концепції, вибору технологічних рішень, розрахунку ТЕО та окупності. Саме наші фахівці визначають оптимальний шлях вирішення завдання, яке перед нами ставить замовник. Ми створюємо невеликі групи фахівців, які працюють автономно, концентруючись на конкретному завданні. Тоді як проєктні та виробничі потужності, які розташовані на нашому основному майданчику у Бучі, виконують допоміжну функцію, забезпечуючи наші команди на об’єктах будівництва усім необхідним. Така матрична структура, в якій є виконавча група та допоміжні підрозділи за окремими напрямами, дозволяє нам оперативно виконувати замовлення та швидко адаптуватися до нових завдань».
Андрій Стальний вважає, що у компанії зовсім небагато конкурентів, але констатує, що поводяться вони не завжди чесно: «Не маючи змоги відкрито конкурувати з UTEM проти нас використовують і такі методи, як чорний PR.  
Відповідаючи на запитання щодо найбільш цікавого проєкту, в якому був задіяний UTEM, Андрій Стальний згадав спорудження СВЯП-2 у зоні відчуження ЧАЕС. «Минулого року ЮТЕМ-Інжиніринг, у якості генерального підрядника, спільно з американською компанією Holtec International завершили виконання повного комплексу робіт за проектом: «Будівництво сухого сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 на майданчику Державного спеціалізованого підприємства Чорнобильська АЕС», та передали об’єкт Замовнику - ДСП Чорнобильська АЕС. Ми виконали весь комплекс будівельних, монтажних, пусконалагоджувальних робіт та провели «холодні» випробування обладнання СВЯП-2. Відпрацьовані та повністю автоматизовані усі процеси поводження з тепловиділяючими збірками, включаючи приймання, вивантаження, різання, сушіння, пакування, герметизацію та переміщення у бетонні модулі на тривале зберігання (до 100 років). Реалізація проекту забезпечить значне зниження витрат на обслуговування відпрацьованого ядерного палива, яке залишилося на Чорнобильській АЕС після її зупинки», - зазначив керівник UTEM, позитивно відзначивши співпрацю з Holtec International.
Він також згадав участь компанії у стабілізації конструкцій саркофагу над четвертим енергоблоком ЧАЕС перед насуванням на нього нового безпечного конфайнменту: «Ми розробили технологію, виготовили металоконструкції та змонтували їх. Це була дійсно складна і масштабна робота, і зараз під насунутою аркою, нагорі, ви можете побачити логотип UTEM».
Про складнощі роботи із державою
Водночас голова правління групи компаній UTEM визнав, що зараз компанія вимушена відмовлятись від крупних проєктів з оператором українських АЕС – НАЕК «Енергоатом». «Ми продовжуємо працювати на Хмельницькій та Рівненській АЕС, але вже відмовились від участі у кількох проєктах Енергоатома. Зокрема, ми більше не беремо участь у роботах по заміні конденсаторів на енергоблоках українських АЕС, хоча раніше заміну цього обладнання на трьох блоках ЗАЕС виконали саме наші фахівці. Відмовились від реконструкції полярних кранів на енергоблоках АЕС у рамках підготовки обладнання станцій до вивезення відпрацьованого ядерного палива на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Як власне ми відмовились і від добудови самого ЦСВЯП, коли нам запропонували взяти участь у відповідному тендері, який мав проводитись за секретною процедурою. Згодом «Енергоатом» уклав у 2020 році угоду з компанією, яка не мала жодного досвіду роботи на об’єктах атомної енергетики», - зазначив керівник групи компаній UTEM. (Договір між ДП НАЕК «Енергоатом» та ТОВ «БК КБР» на добудову ЦСВЯП було укладено у грудні 2020 року без проведення тендеру, що пояснювалось закупівлею товарів та послуг, які становлять державну таємницю - ред.)
За його словами, компанія має бажання взяти участь у проєкті будівництва сховища для осклованих високоактивних відходів (ВАВ), які утворились після переробки відпрацьованого ядерного палива, вивезеного з українських АЕС до РФ. «Згідно із міжурядовою угодою ці оскловані ВАВ мають повертатись на зберігання до України. За цим сховищем ми – автори проєкту, і ми претендуємо на його будівництво. Але відповідний тендер вже вдруге не відбувся через скарги до Антимонопольного комітету. Бюджет проєкту сховища осклованих ВАВ складає 3,8 млрд грн, і на Печерських пагорбах є фахівці, які хочуть і вміють освоювати такі бюджети, а політики цим керують. Але ми не бажаємо брати участь у цих процесах», - наголошує очільник компанії.
Андрій Стальний виокремив ті проблеми, які виникають в компанії при роботі з державними підприємствами. «За основним напрямом своєї діяльності ми вимушені працювати з енергетичними держпідприємствами. У випадку з «Енергоатомом» нам пропонують вкладати власні кошти у виконання проєкту без чітких термінів їх повернення. А це може бути і 100 млн грн, що є для нашої компанії завеликими грошима. Коли ми працювали по СВЯП-2 з Holtec International, фінансування відбувалось за кошти країн-донорів Рахунку ядерної безпеки та Європейського банку реконструкції та розвитку», - уточнив він.
Відповідаючи на запитання стосовно очікувань UTEM від меморандуму Енергоатома з Westinghouse про будівництво в Україні 5 нових атомних енергоблоків за технологією АР-1000, Андрій Стальний висловив сумніви щодо джерел фінансування за цим проєктом: «Не зрозуміло, хто дасть такі кошти «Енергоатому», який наразі фактично не заробляє. Немає бізнес-схеми, під яку можна надавати такі кредити. Ми були б дуже зацікавлені долучитись до проєктів нового будівництва в атомній енергетиці, але за які кошти це може відбуватись – це головне питання».
Крім того, на думку очільника UTEM, в Україні зараз немає достатньої кількості кваліфікованих фахівців, необхідних для будівництва таких масштабних об’єктів, як атомний енергоблок. «Навіть для виконання набагато менших замовлень ми вимушені шукати фахівців по всій Україні», - додав Андрій Стальний.
У відповідь на запитання, чи може UTEM бути заміщеним на ринку будівельних та монтажних послуг для атомної енергетики власними підрозділами «Енергоатома», Андрій Стальний зауважив: «Чому, маючи ремонтні підрозділи на АЕС і такий потужний підрозділ як «Атомремонтсервіс», «Енергоатом» віддає ключові роботи у рамках ремонтів на АЕС підрядним організаціям, у тому числі UTEM».
Очільник UTEM визнав, що частка робіт для АЕС в загальному портфелі замовлень компанії постійно зменшується. «Але ми віримо, що ситуація зміниться і наш потенціал буде знов потрібен вітчизняній атомній енергетиці», - підсумував він.
Було б сумно, якби UTEM, який за десятиріччя існування довів свою адаптивність до зовнішніх викликів, перерозподілив свій портфель замовлень з енергетичних підприємств на альтернативні проєкти. Зараз UTEM веде перемовини з великою зарубіжною компанією  про участь у масштабному високотехнологічному проєкті в металургії, який передбачає завантаження усіх підрозділів та заводів компанії. На підході є й інші проєкти. Тож це той випадок, коли замовник має бути не менш зацікавленим у збереженні надійного партнера, ніж останній  - у цікавих для виконання роботах. З тим переліком амбітних проєктів, що виступає сьогодні атомна галузь, висококваліфіковані компанії, що проєктують, будують та ремонтують, мають бути в пріоритеті.
Петро Черних, Infoatom.News
В статті використані фотографії групи UTEM, НАЕК "Енергоатом", ДСП ЧАЕС

Компанії