U-Battery презентувала повномасштабний макет малого модульного реактора AMR

01.10.2021
Перший повномасштабний макет головних корпусів вдосконаленого модульного реактора (Advanced Modular Reactor, AMR) представлений компаніями U-Battery і Cavendish Nuclear на заводі Cavendish Nuclear в Лестершир (Великобританія).  
Як повідомляє WNN, проєкт став можливим завдяки фінансуванню Департаменту бізнесу, енергетики і промислової стратегії уряду Великобританії (BEIS) в рамках Програми «Передові технології виробництва та матеріали».
Генеральний директор U-Battery Стів Трелфолл наголосив на важливості створення повномасштабної моделі, завдяки якій можна отримати реальне уявлення про те, як виглядає AMR, а також про те, як ці реактори будуть будуватися. «Це також дозволило нам визначити вимоги до концептуального проекту і обґрунтувати експлуатаційну безпеку реактора», - додав глава U-Battery.
Він висловив упевненість в тому, що технологія AMR здатна здійснити цінний внесок в зусилля Великобританії з декарбонізації енергетики.
Проєкт зі створення макету, який включає корпус реактора, корпус проміжного теплообмінника і U-образний з'єднувальний канал, стартував в лютому 2020 року. U-battery - це вдосконалений невеликий модульний реактор, заснований на перевіреній технології високотемпературного реактора з газовим охолодженням. У реакторі використовується стійке до аварій паливо TRISO, яке дозволяє AMR масштабувати потужність від 10 МВт теплової енергії (4 МВт електричної) при займаної площі 350 квадратних метрів. Передбачається, що кожна установка буде коштувати близько 50 мільйонів фунтів стерлінгів (68 млн дол.).
Компанії U-Battery наголошує, що висока температура роботи реактора в 710 °C означає, що він ідеально підходить для забезпечення стійкого джерела технологічного тепла для промислових процесів, які важко декарбонізувати. Зокрема,. реактор може бути використаний на гірничодобувних підприємствах і у віддалених населених пунктах.

Нове будівництво