Україна і Китай продовжують переговори щодо добудови реактора на Хмельницькій АЕС

30.09.2021
Сайт Silk Bridge повідомляє, що Україна і Китай продовжують переговори про можливу участь КНР в будівництві реактора для Хмельницької АЕС за власною технологією.
Інформацію про переговори озвучив Тарас Голуб, радник віце-прем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанишиної під час презентації дослідження Центру економічної стратегії «Китайський економічний слід в Україні». Подробиць про те, на якому етапі знаходяться переговори, він не повідомив.

Нагадаємо, що на початку 2018 року китайська державна корпорація CNNC International спільно з Індустріальним комерційним банком Китаю ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) запропонувала ДП НАЕК «Енергоатом» свою участь в пілотному проекті «Енергетичний міст Україна-ЄС» і в добудові Х3/Х4 за формулою «1+1», яка передбачає застосування як технологій ВВЕР-1000, так і інших еволюційних реакторів нового покоління HPR-1000 (Hualong-1) з високою ступеню української локалізації (до 80%) і фінансуванням 85% контракту під державні гарантії України. 

Нове будівництво