«Турбоатом» перейменовано на «Українські енергетичні машини»

24.09.2021
АТ «Турбоатом» перейменовано в АТ «Українські енергетичні машини» (УЕМ) без зміни юридичної особи відповідно до рішення, прийнятого на позачергових загальних зборах підприємства 27 серпня. Як повідомляє прес-служба УЕМ, компанія працює в звичайному режимі під головуванням генерального директора АТ «Українські енергетичні машини» Віктора Суботіна, склад дирекції та трудового колективу залишається без будь-яких змін. Новий email компанії: office@ukrenergymachines.com.
Згідно з повідомленням Фонду держмайна, 28 вересня відбудуться дистанційні позачергові збори акціонерів «Турбоатома», на яких планується затвердити договір про приєднання до підприємства заводу «Електроважмаш» та умови конвертації акцій «Електроважмашу» в акції «УЕМ». А 5 жовтня на наступних зборах акціонерів будуть розглянуті прийняття нової редакції статуту та затвердження складу дирекції компанії після завершення процедури об'єднання.
Нагадаємо, «Електроважмаш» знаходиться у 100% державної власності. Підприємство виробляє турбогенератори, гідрогенератори, великі електричні машини і устаткування для міського та залізничного електротранспорту. Постачає продукцію в понад 40 країн.
У серпні «Турбоатом» відвантажив конденсатор блочно-модульного виконання з трубними системами із корозійностійкого матеріалу турбоустановки К-1000-60/1500-2 для енергоблока № 5 Запорізької АЕС. Це став четвертий новий конденсатор з шести встановлених на ЗАЕС, який замінив «Турбоатом». Наразі нові конденсатори працюють на енергоблоках №№ 2, 3, 4. Підприємство працює над виготовленням конденсатора для блоку № 1.
Раніше підприємство повідомило, що розпочинає претензійно-позовну роботу через борги «Енергоатома». Станом на 8 липня 2021 року між «Турбоатомом» і «Енергоатомом» підписано контрактів майже на 3 млрд грн, відвантажено продукції на понад 2,2 млрд грн, заборгованість перед «Турбоатомом» за умовами діючих договорів становить 937 млн грн, з яких 685 млн грн - борг, який тягнеться другий рік.

«Турбоатом» - єдиний в Україні виробник турбінного устаткування для гідро-, теплових і атомних електростанцій. ФДМ володіє 75,22% акцій «Турбоатома». Найбільшим міноритарним акціонером підприємства (15,34%) є венчурний інвестиційний фонд «Сьомий» під управлінням КУА «Сварог Ессет Менеджмент». Ще 5,598% акцій належить зареєстрованій на Кіпрі Biscone Ltd., яка афілійована з російським холдингом «Силові машини». 

Компанії