МАГАТЕ проінспектувало ССВЯП Запорізької АЕС

17.09.2021
З 06 по 14 вересня 2021 року інспекторами Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) проведено чергову планову інспекцію сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) Запорізької АЕС.
Під час місії на Запорізькій АЕС інспектори МАГАТЕ провели перевірку фактично наявної кількості ядерних матеріалів (ЯМ) на майданчику ССВЯП; перевірку, зняття, встановлення печаток на вентильовані контейнери зберігання (ВКЗ-ВВЕР) та між ВКЗ-ВВЕР; перевірку інформації про конструкцію установки; перевірку облікових, експлуатаційних та звітних документів щодо ЯМ.
Інспекція проходила в рамках міжнародної Угоди між Україною та МАГАТЕ для виконання Договору щодо нерозповсюдження ядерної зброї.
Нагадаємо, що Запорізька АЕС перша і єдина АЕС в Україні впровадила систему сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000, вирішивши таким чином проблему його зберігання на найближчі півстоліття та заощадивши величезні кошти для української економіки. Проект ССВЯП ЗАЕС базується на технології сухого вентильованого контейнерного зберігання, компаній «Сієрра Ньюклєар Корпорейшн» (SNC) і «Дюк інжиніринг енд сервісез» (DЕ&S). 24 вересня 2001 року на майданчику ССВЯП ЗАЕС було встановлено перший контейнер з відпрацьованим ядерним паливом. 
Спосіб проміжного зберігання відпрацьованого палива широко застосовується в міжнародній практиці експлуатації АЕС. До країн з вже сформованою практикою сухого контейнерного зберігання відпрацьованого ядерного палива відносяться США, Канада, Німеччина, Швейцарія, Великобританія, Литва.
Комплекс ССВЯП Запорізької АЕС розрахований на 380 вентильованих контейнерів зберігання, у яких можна розмістити понад 9000 відпрацьованих тепловиділяючих зборок. На сьогоднішній день на майданчику ССВЯП встановлено 169 контейнерів.

РАВ і ВЯП