Регулятор схвалив перезапуск японской АЕС Шимане-2

15.09.2021
Японський орган з ядерного регулювання (NRA) офіційно схвалив звіт, який підтверджує, що блок №2 атомної електростанції "Шимане", яким управляє Chugoku Electric Power Company (CEPC),відповідає новим стандартам безпеки країни. Про це повідомляє WNN. Експлуатуюче підприємство ще має отримати згоду місцевої влади до того, як реактор з киплячою водою (BWR) потужністю 789 МВт буде повернено в експлуатацію.
У липні 2013 року NRA оголосила про перегляд правил, які необхідно виконати, перш ніж реактори АЕС зможуть отримати дозвіл на перезапуск. У них викладено вимоги до АЕС, які мають забезпечити стійкість атомних електростанцій до різноманітних природних явищ, а також пом'якшити наслідки серйозних аварій, таких як пошкодження активної зони реактора, спричинені нестандартними подіями. У грудні 2013 року CEPC звернулась до NRA з проханням перевірити, чи відповідають заходи, вжиті на Шимане-2, новим стандартам безпеки.
Оператор зокрема побудував 15-метрову стіну для захисту енергоблока від цунамі і підготувався до можливого виверження вулкана Санбе. Він має на меті завершити сейсмічне армування та інші роботи до кінця березня 2022 року. Загалом CEPC планує інвестувати у заходи з підвищення безпеки АЕС Шимане-2 600 мільярдів ієн (5,5 мільярдів доларів США).
Шимане-2 став 17 -м японським атомним реактором, який пройшов перевірку безпеки регулятора, та п'ятим реактором BWR такого ж типу, як і на АЕС в Фукусімі Даїчі.

АЕС