На енергоблоці №5 ЗАЕС встановлено новий конденсатор, виготовлений Турбоатомом

11.09.2021

На Запорізькій АЕС під час ремонтної кампанії на енергоблоці №5 виконано роботи з заміни конденсатора турбіни. Повідомляється в прес-релізі станції.

Старе теплообмінне обладнання замінили на нове – сучасне, розроблене та виготовлене лідером вітчизняного енергомашинобудування - харківським АТ «Турбоатом». Наразі конденсатор готовий до роботи.
Реконструкція з заміни обладнання тривала три місяці. В процесі виконання робіт були задіяні майже всі підрозділи Запорізької АЕС та підрядні організації.
Конденсатор призначений для охолодження відпрацьованої пари і входить в систему циркуляційного водопостачання. Один конденсатор складається з шести модулів, які, в свою чергу, зібрані в три корпуси.
У нового конденсатора збільшена площа охолодження та кількість трубок, що позначиться на підвищенні коефіцієнту корисної дії енергоблока. З'явиться можливість більш ефективно застосовувати кулькову очистку трубок конденсатора, що також позитивно вплине на виробництво електроенергії.
На Запорізькій АЕС це вже четвертий енергоблок, на якому проведена масштабна заміна обладнання. У наступному - 2022 році заміна конденсатора запланована на першому енергоблоці і в 2023 році - на енергоблоці №6. Тобто у 2023 році всі енергоблоки Запорізької АЕС працюватимуть з новими конденсаторами.
Зазначимо, що в рамках стратегічної співпраці лідера енергетичного машинобудування України - компанії Турбоатом, і оператора українських АЕС - НАЕК «Енергоатом», продовжуються роботи по заміні конденсаторів турбін енергоблоків атомних електростанцій України. Нові конденсатори «блочно-модульного» виконання з трубними системами з корозієстійкого матеріалу для турбоустановок енергоблоків забезпечують підвищення надійності експлуатації енергоблока і підвищить його потужність на 25-60 МВт.
Виготовлені Турбоатомом «блочно-модульні» конденсатори вже успішно експлуатуються на енергоблоках №2, №3 і №4 Запорізької АЕС та енергоблоках №1, №2, №3  Южно-Української АЕС.
Довідково. Експлуатація конденсаторів К-38080 «блочно-модульного» виконання продемонструвала: нове обладнання виробництва АТ «Турбоатом» істотно підвищує ефективність енергоблока за рахунок виробництва додаткової електроенергії і зниження витрат на ведення водно-хімічного режиму. За результатами впровадження конденсаторів нового покоління отримано позитивний економічний ефект: на одному і тому ж реакторному обладнанні збільшена електрична потужність. Розрахунковий економічний ефект від впровадження конденсатора на атомних станціях України з блоками потужністю 1000 МВт становить понад 2,6 млрд грн.
 

АЕС