Енергоатом створює новий атестаційний орган на базі Атомремонтсервісу

04.09.2021
ДП «НАЕК «Енергоатом» продовжує застосовувати міжнародний досвід у процесі створення атестаційних органів. Нині Компанія створює новий атестаційний орган систем експлуатаційного неруйнівного контролю металу (СЕНК) на базі відокремленого підрозділу «Атомремонтсервіс». Персонал НАЕК проходитиме атестування за допомогою нової компетентної структури, що працюватиме відповідно до практичних рекомендацій Європейської системи з оцінки інспекцій ядерних установок (European network for inspection and qualification, ENIQ) та міжнародної практики.
2 вересня 2021 року це питання обговорили на нараді за участі фахівців Дирекції НАЕК «Енергоатом», Шведського агентства з радіаційної безпеки (SSM), Інституту енергетичних технологій (IFE, Норвегія), Шведського атестаційного органу (SQC), відокремлених підрозділів НАЕК «Атомремонтсервіс» та Рівненська АЕС, а також Держатомрегулювання України і Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.
Для гарантування незалежності й неупередженості атестаційного органу він буде працювати під безпосереднім контролем з боку Держатомрегулювання. Такий підхід було використано в ході створенні атестаційного органу Швеції (SQC), який успішно працює з 1996 року й на власному прикладі довів свою безпечність та ефективність.
Учасники наради також обговорили стан виконання програми «Проєктування, виготовлення та постачання у ДП «НАЕК «Енергоатом» двох «закритих» тест-зразків корпусу реактора ВВЕР-1000/ВВЕР-440 зі зварним швом. Йдеться про тестові зразки з «вбудованими» помилками, які під час тестувань і мають виявити працівники НАЕК, конкретно – персонал Рівненської АЕС, на майданчику якої буде апробовано й впроваджено систему роботи українського атестаційного органу.
Фінансування проєкту здійснюється спільно урядом Норвегії (DSA) за участі норвезького Інституту енергетичних технологій (IFE) та шведським атестаційним органом (SQC).
Українська, норвезька та шведська сторони наголосили на важливості успішного завершення проєкту «закритих» тест-зразків та подальшої передачі досвіду Швеції у створенні нового атестаційного органу.
Нагадаємо, що у січні 2021 року на Рівненській АЕС введено в експлуатацію унікальний в Україні «Технічний центр автоматизованих дистанційних засобів контролю металу» (ТЦ АДЗКМ).
Будівництво споруди технічного центру розпочалося у вересні 2018 року силами ТОВ «Західелектромонтаж» й контролювалося представниками різних цехів електростанції.
Відповідно до проєкту ТЦ АДЗКМ оснащений системою контролю та управління трапними водами, роздільною вентиляцією, системою радіаційного контролю, у тому числі містить повітряні бар’єри, та складається з адміністративно-побутового корпусу і виробничої частини.
В адмінбудівлі розмістяться 40 працівників служби контролю металу (СКМ). Вони виконуватимуть вихрострумовий контроль та автоматизоване дистанційне глушіння теплообмінних труб парогенераторів, автоматизований контроль корпусу реактора зсередини, візуальний огляд ззовні корпусу реактора та контроль внутрішньокорпусних пристроїв корпусу реактора у ході планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках.
У виробничому приміщенні центру буде знаходитись обладнання, серед якого маніпулятори систем контролю СКМ, у їх числі новітні системи експлуатаційного неруйнівного контролю «Castor» (Хорватія), установка для автоматизованого ремонту теплообмінних труб парогенераторів «ZOK-PG» (Словаччина) та масштабна автоматизована система центрально-щоглового маніпулятора «SAPHIRplus» (Німеччина).
Атестація персоналу ТЦ АДЗКМ відбуватиметься на тест-зразках за участю Шведського атестаційного органу SQC та представників Норвезького інституту енергетичних технологій IFE. У планах також - розпочати підготовчі роботи з модернізації системи ЦЩМ «SAPHIRplus». 

АЕС