Енергоблок №3 РАЕС успішно пройшов випробування на 101,5% проєктної потужності

31.08.2021
 На Рівненській АЕС триває реалізація заходів з підвищення встановленої потужності енергоблоку №3 (ВВЕР-1000). Як повідомляє пресцентр РАЕС, наразі успішно проведено черговий етап програми випробувань з метою аналізу режимів роботи основного тепломеханічного обладнання.
Для впровадження модифікації на п’яти енергоблоках України в НАЕК «Енергоатом» розроблено технічне рішення про Підвищення дозволеної теплової потужності реакторів ВВЕР-1000. У перспективі планується також підвищення теплової потужності реакторів типу ВВЕР-440 до 108% від номінального рівня. Усе це з метою збільшення виробництва електричної енергії.
На цей час реалізовані роботи з підвищення теплової потужності енергоблоку №4 Рівненської АЕС до дозволеного рівня – 3045 МВт. Поширення модифікації нині відбувається на енергоблоці №3 електростанції, що передбачає низку організаційних та технічних заходів за програмою випробувань. З цією метою наприкінці серпня на енергоблоці №3 були проведені роботи з вимірювання вологості свіжої пари на виході з парогенераторів до та після підвищення рівня теплової потужності блоку.
За словами начальника служби налагоджування та випробувань устаткування (СНВУ) Олега Жукова, значення вологості розраховувалися за отриманими показниками концентрації іонів натрію в пробах котлової води і в пробах пари блоку на рівнях теплової потужності 3000 МВт та 3045 МВт. Вимірювання здійснювали спеціалісти ВП «Атомремонтсервіс» спільно з персоналом реакторного цеху №2, СНВУ, хімічного цеху, відділу головного технолога. Для цього використовувався спеціальний комплекс вимірювального обладнання МАРК 1002Т/1. За результатами проведених випробувань усі зафіксовані показники не перевищують критерій з вологості пари, зазначений у відповідній програмі. Також, в рамках робіт з підвищення потужності, на енергоблоці було здійснено контроль вібраційного стану турбогенератора ТГ-5, головних циркуляційних насосів, трубопроводів першого та другого контурів, а також перевірку теплогідравлічних параметрів першого контуру, експрес-випробування ТГ-5 та визначення охолоджуючої здатності градирень.
«Під час проведення зазначених вище випробувань зауважень, дефектів і відмов в роботі обладнання не виявлено. А отже підвищення теплової потужності реакторної установки не викликає змін ні вологості пари, ні будь-яких інших контрольованих параметрів обладнання критично важливої групи», -  відзначив Олег Жуков.
Черговим етапом програми підвищення потужності буде перевірка функціонування системи внутрішньо реакторного контролю, коригування технологічного регламенту безпечної експлуатації блоку №3 за результатами виконання комплексу робіт на підвищеному рівні потужності тощо. Як зауважив заступник головного інженера з технології та інжинірингу Вячеслав Стоянов, після проведених робіт планується узгодження з Інспекцією на РАЕС Держатомрегулювання технічного рішення про введення в промислову експлуатацію енергоблоку №3 на підвищеному рівні потужності.

«Виконання Програми підвищення потужності діючих енергоблоків АЕС є одним з найбільш економічно виправданих та ефективних шляхів одержання додаткових генеруючих потужностей. Підвищення потужності не суперечить світовій практиці та проводиться без суттєвих модернізацій обладнання. Наразі вже п’ять українських енергоблоків з реакторами типу ВВЕР-1000 можуть працювати на підвищеній потужності (ЮУАЕС-1, ЮУАЕС-2, ЗАЕС-1,2, РАЕС-4), а на інших восьми енергоблоках-мільйонниках впровадження Програми підвищення потужності до 101,5 % заплановано виконати впродовж 2021-2022 років», -  підсумував Вячеслав Стоянов. 

АЕС