Конференція УкрЯТ та Енергоатома «30 років на варті безпеки: досягнення, пріоритети та плани»

18.08.2021

18 серпня 2021 року Українське ядерне товариство за участі НАЕК "Енергоатом" провело міжнародну науково-практичну конференцію на тему «30 років на варті безпеки: досягнення, пріоритети та плани». В заході взяли участь провідні фахівці у сфері атомної енергетики, ветерани галузі та міжнародні партнери Компанії, серед яких – представники МАГАТЕ, ВАО АЕС, компаній Westinghouse, Polenergia та Framatome. Про це повідомляється на сайті НАЕК "Енергоатом".

«Масштабні перетворення у державі базуються передусім на її енергетичній безпеці та незалежності, – звернувся до учасників директор департаменту ядерної енергетики і атомної промисловості Міненерго Юрій Кульба. – Важливо не сходити з траєкторії, задекларованої в Енергетичній стратегії України». Він додав: серед визначних досягнень Енергоатома як одного з найбільших у країні виробників безвуглецевої електроенергії – введення в експлуатацію першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, продовження диверсифікації джерел постачання свіжого ядерного палива та розвиток вітчизняних складових ядерного паливного циклу».

Під час конференції фахівці обговорили широке коло питань, зокрема:
  • стан реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС;
  • удосконалення системи підготовки персоналу як інструменту розвитку культури безпеки;
  • оптимізацію технічного обслуговування та ремонту на основі ризик-інформованого керування конфігурацією АЕС.
«Атомна галузь за 30 років існування незалежної України не тільки вистояла перед викликами різної складності, а й продемонструвала свою надійність», – зауважив генеральний інспектор – директор з безпеки ДП «НАЕК «Енергоатом Данко Білей. Усі ці роки, підкреслив він, атомники докладали максимум зусиль і продовжують системно працювати над підвищенням безпеки вітчизняних АЕС:
  • реалізовують комплексні програми модернізації та підвищення безпеки діючих енергоблоків;
  • розбудовують систему підготовки персоналу, високу якість якої визнали багато країн світу;
  • власними силами розробляють унікальні тренажерні комплекси для навчання фахівців.
Українцям є чим пишатися, переконаний пан Білей, і один з головних приводів для гордості – поступ вітчизняної атомної генерації.
Відкриваючи першу секцію конференції «АЕС України: 30 років безпечної експлуатації», її модератор, президент громадської організації «Українське ядерне товариство» Володимир Бронніков, наголосив: саме дефіцит культури безпеки є основною причиною всіх важких аварій в ядерній енергетиці.
«Ознаки цього дефіциту – недостатнє усвідомлення необхідності підвищення безпеки, задоволеність її наявним рівнем та небажання робити її вищою за рамки нормативних вимог, – сказав президент УкрЯТ. – Такі ознаки фіксували на японській АЕС Фукусіма-Даїчі перед аварією 2011 року, і тому вкрай важливо постійно підвищувати саме культуру безпеки».
У 1989-му, за три роки після аварії на Чорнобильській АЕС, провідні оператори атомних станцій заснували Всесвітню асоціацію операторів АЕС (ВАО АЕС). Її місія – максимальне підвищення безпеки й надійності атомних електростанцій в усьому світі завдяки спільним зусиллям для вдосконалення виробничої діяльності за допомогою взаємопідтримки, обміну інформацією й використання позитивного досвіду.
Історія розвитку світової атомної енергетики свідчить, що у цій галузі немає дрібниць та не повинно бути місця для жодних упущень чи прорахунків, підкреслив представник ВАО АЕС на Запорізькій АЕС Віктор Лівінський. За його словами, головним елементом безпеки є людина. «Знання, професіоналізм, поведінка, культура людини – все це впливає на безпеку. Недарма кажуть: культура безпеки починається тоді, коли безпечна поведінка стає звичкою», – зауважив пан Лівінський.
Він розповів, що нині ВАО АЕС розробляє проєкт «Курс на досконалість», на меті якого підвищення – до максимально можливого рівня – показників культури безпеки кожної атомної станції. В ході партнерських перевірок ВАО АЕС атомні станції світу змагатимуться, набираючи суму балів за дотримання й підвищення безпеки усіх виробничих процесів. «Ми розуміємо, що наша досконалість – це професіоналізм нашого персоналу», – резюмував представник Асоціації.
Завершуючи науково-практичну конференцію, т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін висловив подяку ветеранам української атомної галузі, колегам та іноземним партнерам за плідну роботу на конференції та цінний обмін досвідом. Він підкреслив, що дотримання найвищих стандартів ядерної та радіаційної безпеки – основний пріоритет НАЕК. За словами керівника Компанії, за всі роки її діяльності, а в жовтні цього року Енергоатому виповниться чверть століття, на діючих АЕС України не сталося жодної аварії чи інциденту, що перевищував би рівень 1 за міжнародною шкалою INES. Рівні викидів та скидів радіоактивних речовин не становили й десятої частини відсотка від допустимих.
«Компанія завжди усвідомлювала всю повноту відповідальності за безпечну експлуатацію ядерних об'єктів, – зауважив пан Котін. – Атомні електростанції потребують персоналу з особливою підготовкою, глибоким зануренням у виробничий процес та неухильним дотриманням принципів культури безпеки. Енергоатом вимагає від кожного без винятку працівника глибокого розуміння, що саме від його особистої культури безпеки залежить безпечна робота АЕС, здоров’я та життя людей».
Багаторічні партнери Енергоатома, зокрема Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) і Всесвітня асоціація операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС), під час другої секції конференції – «Наукові розробки та досягнення для безпечної експлуатації» – обговорили тенденції розвитку ядерної енергетики й методи підвищення рівня безпеки АЕС.
Особливу увагу доповідачі звертали на нові для галузі виклики та способи їх подолання, а також роль кожного конкретного працівника у цих процесах.
Директор відділу безпеки ядерного устаткування Департаменту ядерної безпеки МАГАТЕ Грег Жентковскі зазначив, що безпека залишається ключовою цінністю атомників усього світу: «Постійне удосконалення, відкритість і прозорість – основні засади атомної генерації. Лідерство у підтримці надійної культури безпеки є одним із наріжних каменів розвитку галузі». Він наголосив, що для підприємств атомної промисловості надзвичайно важливою є культура безпеки керівництва, від якої безпосередньо залежить клімат всередині організацій та поведінка персоналу всіх рівнів. 
Всі атомники давно мали засвоїти ключовий урок: у галузі ядерної безпеки не можна покладатися лише на місцеві регулювальні органи – у цьому переконаний програмний директор лондонського офісу ВАО АЕС Олексій Поляков. «Бо всі атомні станції, на яких відбувалися серйозні аварії, отримували ліцензії на експлуатацію, – пояснив він. – Найбільший ризик несе самозаспокоєння: мовляв, ми ж не найгірші у світі. Саме тому всім без винятку АЕС потрібні регулярне зовнішнє «калібрування» та рівняння на найкращих. Із цією метою і створили ВАО АЕС, яка вже 32 роки співпрацює з атомними генераціями світу задля підвищення рівня їхньої безпеки та надійності».
Менеджер по роботі з клієнтами американської компанії Westinghouse Пер-Олоф Зіберг висловив вдячність Енергоатому як багаторічному надійному партнеру за внесок українських фахівців у вдосконалення світових ядерних технологій саме стосовно безпеки. «Енергоатом і нашу компанію пов’язують понад 20 років співпраці. Звісно, в її основі лежить суворе дотримання безпеки, – запевнив пан Зіберг. – Цим принципом ми керуємося на всіх етапах своєї діяльності, від виробництва до адміністрування, і постійно моніторимо, як забезпечується безпека. Ми високо цінуємо наше партнерство також за зворотній зв’язок, який отримуємо від Енергоатома як нашого замовника. Це дає нам змогу удосконалювати виробничі процеси».
Віцепрезидент наглядової ради польської енергетичної компанії Polenergia S.A. Ганс Швайкардт у своєму виступі звернув увагу на те, що виклики, які нині постають перед атомною енергетикою, пов’язані й із пандемією, проте саме зараз для українських атомників водночас відкривається нове вікно можливостей. «Попри глобальну кризу, спричинену COVID-19, Україна отримала прекрасну можливість забезпечити для Європи великі обсяги безвуглецевої електроенергії. У цьому контексті важливим є проєкт добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС», – сказав пан Швайкардт.
Своєю чергою офіційний представник Framatome в Україні Сергій Корольов висловив всебічну підтримку українським колегам, чиє бачення культури безпеки завжди на стабільно високому рівні.
Підбиваючи підсумки науково-практичної конференції, т. в. о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін висловив особливу вдячність іноземним партнерам Компанії, які стабільно підтримують зусилля українських атомників задля безпечного сьогодення й сталого майбутнього.
«Нині уряди держав чудово розуміють: декарбонізація світової економіки значною мірою залежить від розвитку мирного атома, – наголосив пан Котін. – І саме ми, атомники, маємо стояти на передовій у справі захисту планети від кліматичної катастрофи. Скорочення викидів у довкілля – ось додаткове глобальне завдання атомної генерації».

Презентації доповідей учасників конференції:

Володимир Бронніков, президент Українського ядерного товариства "Культура безпеки - людський фактор"

Тарас Ткач, дирекція НАЕК "Енергоатом" Стан реалізації «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій» 

Виктор Ливинский, представитель ВАО АЭС МЦ на Запорожской АЭС,  «Деятельность ВАО АЭС по повышению безопасности атомной энергетики»
Dr Greg Rzentkowski Director, Division of Nuclear Installation Safety Department of Nuclear Safety and Security International Atomic Energy Agency, "Human Capital Key Leadership Issues and Trends in Nuclear Safety"
Alex Polyakov, MS Programme Director WANO, "Supporting members in perfomance challenges"

С.І. Корольов, "Framatome: безпека і сьогодення"

Носовський А.В., Борисенко В.І. Інститут проблем безпеки АЕС НАН України, "Реалізації принципів культури безпеки при впровадженні наукомістких систем контролю нейтронно-фізичних параметрів ядерних реакторів"

с.н.с., к.т.н. О.С. Купрін, Інститут фізики твердого тіла, матеріалознавства та технологій ННЦ ХФТІ, "Нові матеріали для оболонок ядерного палива (ATFC): поточний стан і перспективи"

 

Компанії